Osijek
SVE VIŠE MALIŠANA

Otvaraju se tri nove jasličke skupine, ali ni to neće biti dovoljno
Objavljeno 26. travnja, 2018.
U odnosu prema situaciji prije tri godine, u gradskim je vrtićima bilo 257 vrtićaraca više. Prema procjenama, izgledno je kako bi se ova brojka u pedagoškoj godini 2018./2019. mogla još povećati

U prvim danima predupisa mališana u programe Dječjeg vrtića Osijek upozorava se roditelje kako ustanova u protekle tri godine bilježi kontinuirani rast broja djece te da se na račun toga otvaraju tri nove jasličke skupine, ali i pokazuje potreba za aktivacijom kriterija o prednosti pri upisu.

U rujnu 2015. u programe jaslica i vrtića Dječjeg vrtića Osijek upisano je 2679 mališana, 2016. godine upisano ih je 2785, a 2017. godine njih 2936., što znači da je u odnosu prema situaciji prije tri godine na početku aktualne pedagoške godine u gradskim vrtićima bilo 257 vrtićaraca više. Prema procjenama, izgledno je kako bi se ova brojka u pedagoškoj godini 2018./2019. mogla još povećati, što je alarmiralo novu upravu ustanove te ih potaknulo na formiranje novih jasličkih skupina. No i na oprezne najave kako postoji mogućnosti da mjesta neće biti za sve te kako neće sva djeca moći biti upisana u željeni vrtić/jaslice.

- Nove jasličke skupine bit će formirane u Latici, Jelenku i Jaglencu, odnosno u objektima koji su prema lokaciji bili pogodni da rasterete već postojeće jaslice, a u kojima je istovremeno postojala mogućnost prenamjene prostora. No, unatoč tomu, s obzirom na porast boja upisanih, nismo sigurni da će u sljedećoj pedagoškoj godini baš svi moći dobiti mjesto u jaslicama. Prvo tu mislim na djecu koja će u programe kretati kasnije u godini te koju sada na upisima možemo samo predbilježiti za određene jaslice, a upisati kada za to dođe vrijeme samo ako bude mjesta. Potom, treba napomenuti kako, unatoč novim jasličkim skupinama, možda neće moći svi biti upisani u objekte koji su im prvi izbor. Naime, ako se pokaže da za neke jaslice postoji veći interes nego što tamo imamo mjesta, djeca će se upisivati prema kriterijima određenim Pravilnikom o upisima i mjerilima za upise djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga Dječjeg vrtića Osijek - kaže ravnateljica ustanove, Marija Štambuk Čabaj.

Upravo zbog ovakve situacije na popisu dokumentacije koju treba priložiti pri predupisu djeteta u Dječji vrtić Osijek stoji i “potvrda o drugim činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti kod upisa”. Naime, na temelju će se tih potvrda, ako se pokaže preveliki interes za pojedine jaslice, dodjeljivati bodovi koji su, pak, osnova za rangiranje prioritetne liste.

Ivana SOLAR
SUSTAV BODOVANJA

Bodovi za prednost pri upisu ostvaruju se prema sljedećim kriterijima:

10 bodova - djeca invalida Domovinskog rata, djeca gluhonijemih roditelja ili djeca invalida s utvrđenim invaliditetom 80 posto i više; djeca iz obitelji s troje ili više malodobne djece

l 9 bodova - djeca zaposlenih roditelja

l 8 bodova - djeca koja žive u težim socijalnim i zdravstvenim prilikama

l 7 bodova - djeca u udomiteljskim obiteljima, bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi

l 6 bodova - djeca samohranih roditelja

l 5 bodova - djeca u godini prije polaska u osnovnu školu

l 4 boda - djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu

l 3 boda - djeca roditelja koji imaju status redovitog studenta/učenika

brojke

SVAKE GODINE RASTE BROJ VRTIĆARACA

Najčitanije iz rubrike