Regija
GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Grad preuzima osnivačka prava nad osnovnim školama u Vukovaru
Objavljeno 26. travnja, 2018.

VUKOVAR

Gradsko vijeće Vukovara jednoglasno je usvojilo odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad osnovnim školama u gradu od Vukovarsko-srijemske županije te će taj zahtjev poslati Županijskoj skupštini. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je to važan iskorak, jer od povratka u Vukovar nakon Domovinskog rata Grad nema osnivačka prava nad osnovnim školama.

- Tada je takva odluka donesena i nemam razloga sumnjati da nije bila opravdana, no Grad je dovoljno ojačao da može preuzeti obveze i prava koja proizilaze iz osnivačkih prava nad školama. Za to smo se davno odlučili, a i građani to žele. Za našu administraciju to jest dodatni posao, no mislimo kako će glede standarda donijeti dobro našim školama, učenicima, nastavnicima, svim djelatnicima i roditeljima. Siguran sam kako Osnovna škola Nikole Andrića ne bi bila u ovakvom stanju da smo prije imali osnivačka prava. Zato smo inzistirali na razgovorima s ministricom znanosti, jer nije na Vukovarcima da saniraju posljedice ratne štete - naveo je Penava i dodao kako je donošenje ove odluke povijesni trenutak za Vukovar.

U okviru aktualnoga sata vijećnik Pavao Josić (Živi zid) upitao je može li se ukinuti naplata paušala za odvoz kućnog otpada s obzirom na to da će dijelu Vukovaraca iznosi na računima znatno porasti, a Goran Bošnjak (SDP) zatražio je od Penave komentar podatka da će mještani prigradskog naselja Sotin plaćati tri tisuće kuna priključak na kanalizacijsku mrežu.

- Možemo svima dati sve besplatno, no to bi dovelo do kolapsa sustava i ja u tom kaosu ne želim živjeti niti sam za to dobio mandat. U projekt gradnje moderne kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje uloženo je oko 20 milijuna kuna, a građani Sotina prvi su put dobili mogućnost da imaju kanalizacijsku mrežu - naglasio je Penava.

Dogradonačelnik Marijan Pavliček objasnio je kako će iznos priključka korisnici moći platiti u 12 rata od 250 kuna te da je odaziv veći od 80 posto. Dragana Korpoš

Voda žednoj djeci Vukovara

SDP-ov vijećnik Darko Buljan rekao je kako gradonačelnik koristi djecu u svrhu političke promocije. “Vrtićka su djeca nedavno imala program na tržnici. Pjevali su, plesali te prije toga pola sata pješačili iz vrtića i 20 minuta stajali na suncu pred tržnicom. Nemojte dopustiti da u takvim situacijama djeci ne osigurate bar bočicu vode”, naveo je Buljan i dodao kako je među mališanima bilo i njegovo dijete te je kupio balon od pet litara vode i 100 plastičnih čaša kako bi djeca imala vodu. Penava je odgovorio kako se Buljan postavlja iznad stručnog osoblja u vrtiću jer tete i ravnateljice koje su vodile mališane sigurno znaju što je djeci u takvim prilikama potrebno. “Dali ste vodu žednoj i napaćenoj djeci, hvala vam i svaka čast”, rekao je Penava, što je izazvalo smijeh dijela nazočnih u vijećnici.

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike