Regija
NACIONALNA EVIDENCIJA

U Hrvatskoj se 2599 osoba vodi kao nestale
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Prema podatcima Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO) u Hrvatskoj, trenutno se 2599 osoba vodi kao nestale, a prema definiciji NENO-a, to je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja, mjesta prebivališta ili boravišta, protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njezine uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno.

Razni razlozi

Prema dosadašnjoj policijskoj praksi vidljivo je da znatan dio ljudi nestaje dragovoljno iz različitih razloga, poput bijega od obitelji, supružnika, zbog narušenih obiteljskih ili partnerskih odnosa, zbog financijskih problema i dugova pa sve do uzimanja novog identiteta. Do toga dolazi i zbog iznenadne trajne ili privremene duševne bolesti, dok su neki žrtve prirodnih nepogoda, ali i počinjenja samoubojstva u nepristupačnim predjelima. Od ukupnog broja nestalih osoba za kojima policija još uvijek traga i koji je prijavljen policiji, važno je istaknuti kako se najveći broj odnosi na osobe nestale zbog ratnih zbivanja u vrijeme Domovinskog rata - oko 70 posto ili 1700 osoba. Unatrag 23 godine u Hrvatskoj je prijavljeno više od 24.000 nestanaka osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine. U evidenciji NENO-a je više desetaka osoba za koje se, sudeći prema imenima, može zaključiti da su imigranti iz Azije nestali negdje prolazeći kroz Hrvatsku.

Na istoku Hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u ovoj je godini do sredine travnja prijavljen nestanak tri maloljetne osobe i sve tri su pronađene, a u 2017. godini bilo je 28 prijavljenih slučajeva nestanka osoba za kojima su bile organizirane potrage u kojima su sudjelovali pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, policija i, u nekim slučajevima, lovci, a često i rodbina i prijatelji nestalih.

Policijski prioritet

- Općenito možemo reći kako je MUP tijekom 2016. evidentirao sveukupno 2821 prijavu nestanka osobe na području RH, od čega se njih 1798 odnosi na prijave nestanaka osoba mlađih od 18 godina. Tijekom 2017. zabilježene su 3024 prijave nestanaka osobe, od čega je 1916 malodobnika. Podsjećamo da su nestanci osoba kao rizična ponašanja građana te potom analogno poduzimanje mjera traganja prioritetna aktivnost policije. Uzroci i povodi tih pojava su višestruki. Uz zdravstvene probleme i nestanke osoba koji su povezani s nesretnim slučajevima, kao učestalije možemo izdvojiti i narušene međuljudske odnose u obitelji, dok su u pogledu maloljetnih osoba najčešći motivi nestanaka povezani s problemima u pohađanju odgojno-obrazovnog procesa, mladenačkim avanturizmom i neposluhom prema roditeljima – kažu u NENO-u. Dodaju kako su za širenje obavijesti o nestanku osobe od velike važnosti lokalni mediji koji imaju mogućnost u vrlo kratkom vremenu obavijestiti javnost i zatražiti njezinu pomoć u davanju korisnih informacija o nestaloj osobi, a vrlo važan izvor prikupljanja obavijesti su i društvene mreže Facebook, Twitter..., te je poželjno iskoristiti i taj oblik komunikacije s javnosti. Također ističu kako je uz sve navedeno te uvažavajući korisnost obitelji, prijatelja i lokalne zajednice u pomaganju prilikom traganja jako važno uspostaviti iskren partnerski odnos između svih navedenih subjekata i policije zbog razmjene informacija.

- Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe – kažu u NENO-u.

Slučaj s kraja 2009. kada je nestao 17-godišnjak iz Starih Mikanovaca potresao je istok Slavonije. Nakon trodnevne potrage, mladić je pronađen mrtav nedaleko od sela. HGSS Stanica Vinkovci u traganje se uključila odmah po primitku dojave o nestanku. U tri dana za mladićem je tragalo 30-ak pripadnika HGSS-a iz stanica Vinkovci, Osijek, Split, Karlovac i Gospić s četiri potražna psa. Osim pripadnika HGSS-a, u traganju je sudjelovalo i 30-ak pripadnika policije, 10-ak planinara te 20-ak lovaca i mještana te je na terenu svaki dan bilo gotovo 100 ljudi.

Isto tako, pripadnici vinkovačke Stanice HGSS-a pronašli su nakon sedam dana potrage u kojoj je sudjelovalo desetak spasilaca, nedaleko od Drenovaca, tijelo muškarca koji se udaljio od kuće 18 dana ranije.

Pronašli petnaestogodišnjaka

U lipnju 2011. godine prijavljen je nestanak 15-godišnjaka iz Vinkovaca, ali je ta potraga završila sretno. Nakon što su mediji objavili dječakovu fotografiju i majčin apel, pronađen je na ulazu u jednu stambenu zgradu u Vinkovcima. Dječak je imao psihičkih problema i pobjegao je od kuće zbog straha da će ga roditelji smjestiti u bolnicu na liječenje.

Najčitanije iz rubrike