Regija
PROTIV AMBROZIJE I ZVIJERI

EU plaća obnovu lokvi, ali i tornjake i električne pastire
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Imate lokvu na kojoj se poji stoka, no vapi za obnovom? Želite zaštititi stado, no nedostaje vam elektirični pastir ili pas tornjak kao idealan prirodni čuvar? Vas i vašu poljoprivredu guši ambrozija? Rješenje stiže u svibnju, kada Ministarstvo poljoprivrede raspisuje natječaj za Podmjeru 4.4. Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena, a kojom se dodjeljuje novac za pse tornjake, električne pastire, za obnovu lokvi na kojima se poji stoka, za uklanjanje “partizanke”… Europa je i ovaj put izdašna, no i zahtjevna, pogotovo kada je riječ o njezinim prioritetima poput očuvanja okoliša, a sveden je u tip operacije 4.4.1. Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša. Jer, kako ističu u Ministarstvu poljoprivede, visina potpore po korisniku je 400 - 150.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti.

“Intenzitet potpore je do 100 posto prihvatljivih troškova projekta. Mjera je namijenjena poboljšanju stanja područja koje se koristilo ili se koristi za poljoprivrednu proizvodnju. Zato financiramo obnovu staništa važnih za očuvanje bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu koje nije održavano sukladno dobroj poljoprivrednoj praksi, kao i uklanjanje invazivnih stranih vrsta s poljoprivrednog zemljišta”, naglašavaju u Tolušićevu timu.

Šišmiši i leptiri

Slavoniju i Baranju zasigurno će zanimati obnova lokvi za napajanje i zaštita stoke, napose uklanjanje ambrozije koja je, kao invazivna vrsta, okupirala ovdašnje gradove, sela, polja, zelene površine, pojase uz ceste…, otjeravši u ordinacije mnoge osjetljive na njezin alergen.

“Ulaganja u obnovu lokvi također su prihvatljiv trošak. Osim što su od povijesnog značenja, lokve su važne i za zalijevanje, takav ekosustav pruža utočište za razne vrste te je izvor vode za šišmiše i leptire”, ističu u Ministarstvu.

– Ovo mi je prvi glas za ovakvo što! No odlična mjera, fenomenalno! Dira i mene jer imam lokve koje treba obnoviti - kaže veliki stočar Željko Strapač iz Vetova, čije je gospodarstvo na više lokacija. Istina, na stada stoke po Slavoniji ne vreba vuk, ris, medvjed, no, naglašava uzgajivač ovaca Željko Fabric iz Drenja, vrebaju čagljevi.

– Toliko se razmnožio i rasprostranio da je ovdje gotovo postao domaća životinja - kaže Fabric, koji ovu mjeru ocjenjuje vrlo interesantnom.

– Javit ću se na natječaj, pa odmah zovem konzultatna da vidim u što mogu ući i na što računati - kaže Fabric. Javit će se, dodaje, za sredstva za obnovu lokvi.

- Imam ih na pašnjaku, na ranču, no treba ih obnoviti, zamuljene su - dodaje ovaj Drenjanac.

U ovoj mjeri područja čiji se stočari bore s vukom, risom i medvjedom, poput Like ili Zagore, označena su kao “područje rasprostranjenosti velikih zvijeri”.

“Kako bismo pomirili očuvanje tih vrsta – medvjeda, vuka, risa, i poljoprivrednu proizvodnju na tom području, poljoprivrednici mogu dobiti potporu za gradnju i obnovu nastambi za životinje, kupnju električnog pastira i nabavu psa tornjaka. Potonji se smatra najboljom zaštitom stoke od vuka. U svrhu smanjenja šteta na stoci od velikih zvijeri, kupnja tornjaka jedan je od prihvatljivih troškova u okviru ovog tipa operacije”, navode u Ministarstvu.

Učinkoviti tornjaci

U posljednjih desetak godina poljoprivrednici su podnijeli 500-tinjak zahtjeva za donacijom tornjaka. Kod tako čuvanih stada nije zabilježena ni jedna šteta od vuka. Strapačevu stoku, a vani mu je oko 130 krava, čuvaju električni pastiri i četiri šarplaninca.

– Ti su psi više nego dobri čuvari - dodaje ovaj Vetovčanin.

Obnova degradiranih staništa i krajobraznih obilježja na poljoprivrednom zemljištu, kažu u resornom ministarstvu, pridonijet će zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti, što je ujedno cilj EU strategije za bioraznolikost do 2020. Krajeve uz more zanimat će da ova mjera uključuje i potpore za gradnju i obnovu suhozida i terasa. Obuhvaća i ulaganje za sadnju živica, kao i kupnju zemljišta za realizaciju projekta, do 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta (bez općih troškova), za ulaganja u gradnju terasa, suhozida i nastambi za stoku. Prihvatljivi korisnici u ovom tipu operacije su PG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednika, javne ustanove i tijela za upravljanje zaštićenim područjima te udruge što se bave zaštitom i promicanjem kulturnih vrijednosti, zaštitom okoliša i prirode.

Suzana ŽUPAN
Medvjed, vuk i ris ulaze u u mjeru, čagalj ne

Uzgajivač 250 ovaca Željko Fabric iz Drenja, kaže, raspitat će se kod konzultanta ulazi li u ovu mjeru i zaštita stoke od čagljeva. “Iako mi je ranč ograđen, čagljevi su došli do same farme i napadaju stoku. Zimi ne, jer je zatvorena, no sada su ovce krenule van. Ojanji li ovca dvojke, ne može obraniti oba janjeta i čagalj to koristi”, kaže Fabric, pa ga ova mjera zanima i za nabavu tornjaka i električnih pastira. “Imam više pasa za čuvanje ovaca, a među njima i jednog tornjaka”, dodaje Fabric. U Ministarstvu poljoprivrede pitali smo ulazi li u mjeru i čagalj, no odgovor je negativan. U ovu mjeru ulaze samo velike zvijeri – medvjed, vuk, ris. Željko Strapač kaže da u njegovu kraju, a dio je Požeštine, čagljeva nema u većem broju.

Tolušić: Prvi put ovakav natječaj

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ocjenjuje ovu mjeru izvrsnom za očuvanje okoliša i bioraznolikosti te za poboljšanje stanja područja koje se koristilo za poljoprivrednu proizvodnju. “Poljoprivrednici kroz ovu mjeru mogu obnoviti staništa važna za očuvanje bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu koje nije održavano u dobroj poljoprivrednoj praksi, izgraditi terasu, suhozid, živicu ili obnoviti lokvu za napajanje stoke. Na području rasprostranjenosti velikih zvijeri – medvjeda, vuka i risa, omogućili smo poljoprivrednicima da izgrade i obnove nastambe za životinje, kupe električnog pastira i nabave psa tornjaka. Ovo je prvi put da raspisujemo natječaj za ovu mjeru i nadam se da će ona rezultirati većim obradivim poljoprivrednim površinama i boljom zaštitom životinja na našim poljoprivrednim gospodarstvima”, izjavio je Tolušić.

500

zahtjeva u posljednjih desetak godina poljoprivrednici su podnijeli za donaciju tornjaka

bioraznolikost

MINISTARSTVO ZA PODMJERU 4.4 RASPISUJE NATJEČAJ U SVIBNJU

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike