Kultura
MEĐUNARODNO NATJECANJE DJEČJIH ZBOROVA

Dva zlata zboru đakovačke glazbene škole i posebno priznanje maestri Matijević
Objavljeno 26. travnja, 2018.
Voditeljica je dobila posebnu dirigentsku nagradu za umjetnički dojam

ĐAKOVO - Zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ “Ivan Goran Kovačić” Đakovo pod ravnanjem profesorice Marijane Matijević sudjelovao je na V. međunarodnom natjecanju dječjih pjevačkih zborova Vallis aurea cantatu Požegi i ostvario sjajan uspjeh!

Zbor se natjecao u dvjema kategorijama i u objema osvojio zlatne plakete: B1 duhovna glazba (zlatna plaketa i 1. mjesto) i D1 popularna glazba (zlatna plaketa i 1. mjesto koje dijele sa zborom iz Karlovca). Uz to, voditeljica Marijana Matijević dobila je posebnu dirigentsku nagradu za umjetnički dojam, a zbor je u konačnici izabran među četiri najbolja na natjecanju.

Na natjecanju koje organizira Hrvatska udruga zborovođa i Glazbena škola Požega sudjelovati mogu svi amaterski, crkveni i školski zborovi te folklorna društva, dječje klape i drugi ansambli čiji su pjevači u dobi od sedam do 15 godina. Ovaj su put nastupila 24 zbora, s više od 700 djece iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Požege i brojnih drugih hrvatskih i slovenskih mjesta.

Zborovi su se natjecali u četiri kategorije: klasična, duhovna, folklorna i popularna glazba, a svaka kategorija izvodila se u dvije inačice: u jednoj su sudjelovali jednoglasni i dvoglasni, a u drugoj (najmanje) troglasni zborovi.

U propozicijama natjecanja određena je dužina nastupa, broj skladbi, instrumentalna pratnja i ostale važne pojedinosti, a ocjenjivala se interpretacija, pjevačko umijeće, težina programa te opći umjetnički dojam (intonacija, stilistika, dosljednost partituri).

Podsjetimo, đakovački je zbor i prošle godine ostvario sjajan uspjeh osvojivši zlatnu i srebrnu plaketu, odnosno pobijedivši u objema kategorijama u kojima se natjecao, a odabran je i za jedan od pet najboljih zborova natjecanja. Iza sebe je ostavio brojne zborove renomiranih glazbenih škola, a maestra je Matijević i prošle godine dobila posebnu dirigentsku nagradu, uz mnoštvo pohvala članova žirija za svoj rad.

Ovogodišnji nastup uključivao je šest pjesama: duhovna glazba: Giulio Caccini/obrada Jonathan Wikeley: Ave Maria; J. S. Bach/obrada Maja Kraljev i Nevenka Raguž: Menuet; Brenda Graham, Rolf Lovland/obrada Roger Emerson: You raise me up; popularna glazba: Alfi Kabiljo: To je tvoja zemlja; Leonard Bernstein: I feel pretty; David Paich, Jeff Porcaro/obrada Roger Emerson: Africa.

- Nastup je bio zaista sjajan, a izuzetno dobro osmišljena koreografija posebno je oduševila publiku i međunarodni stručni žiri, koji su činili Anjana Abraham (Indija), vokalni pedagog Bojan Pogrmilović i skladatelj, dirigent i učitelj glasa Branko Starc - kaže voditeljica Matijević.

Članove zbora (Andrea Goluža, Sara Vitovski, Lucija Mrkić, Lucija Klasan, Mile Blažević, Mihael Gilman, Jakov Klasan, Filip Andrić, Tonka Kladarić, Lucija Mikulek, Marta Drenjančević, India Funarić, Ana Drmić, Iva Perić, Una Kraljević i Ana Lukić) na klaviru je pratila profesorica Matea Matić, a na kahoneu Marko Funarić.

- Uz pjesmu, glazbu, plesne korake, glumu i svjetlosne efekte atraktivan nastup naših malih glazbenika obilovao je i brojnim dodatnim zvučnim elementima, posebno u skladbi Africa, gdje je svoju ulogu odigrao i poveći komad lima - dodaje nagrađena voditeljica!

Nakon prošlogodišnjeg natjecanja, na koje je đakovački zbor došao neopterećen, kao potpuni autsajder, a na kraju pomeo konkurenciju, ovaj je put pritisak bio velik, jer su porasla očekivanja i djece i žirija. Poznato je da zborove glazbenih škola žiri promatra pod posebnim povećalom, jer se od njih uvijek očekuje više.

Ovogodišnji uspjeh zbora i maestre Matijević pokazali su da prošlogodišnje pobjede nisu bile slučajne te da se kvalitetnim radom zaista mogu postići čuda! Treba odati priznanje djeci i voditeljici, jer je zaista trebalo uložiti truda i vremena za postizanje ovakvog uspjeha. Simpatičan je bio komentar jednog djeteta nakon osvajanja plaketa: “Hvala Vam, profesorice, što ste nas tjerali da dolazimo na probe!”

Čestitke od srca zboru i prof. Matijević, koji tako sjajno predstavljaju Đakovo, uz želju za još više uspjeha u daljnjem radu! N.Vekić

''autsajderi''

I PROŠLE SU GODINE POMELI KONKURENCIJU

24

zbora su nastupila, s više od 700 djece iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Požege i brojnih drugih hrvatskih i slovenskih mjesta

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike