Dome slatki dome
POVRATAK PRIRODI

Rustikalno obrađeni elementi namještaja postaju dio modernih interijera
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Kontrasti su uvijek bili interesantni i stvarali određenu dramatiku u prostoru. Uvođenje ugođaja, koji unosi sirovo drvo u prostor, predstavlja određeni povratak prirodi, koja je uvijek bila inspiracija i zauzimala svoje mjesto u interijerima - iako je dio eksterijera. Organske forme drva, koje svakodnevno susrećemo u prirodi, postaju poželjan dio interijera jer se svojom prisutnošću snažno suprotstavljaju modernim linijama namještaja.

Kontrasti

Ovakvi kontrasti sastavni su dio trendova u opremanju interijera, koji pružaju veliku slobodu u načinu oblikovanja i kombiniranja namještaja te stvaranja raznovrsnih ugođaja u prostoru. Na ovaj način rustikalno obrađeni elementi namještaja postaju sastavni dio modernih minimalističkih interijera. Ovakvim smjelim kombinacijama prostor dobiva na atraktivnosti, dinamičnosti i originalnosti.

Elementi u strukturi sirovog drva mogu se primijeniti i kao dekoracije na zidu. Umjesto umjetničke slike ili skulpture, smjestite na zid kompoziciju od komada drva, koja će djelovati neobično i atraktivno u prostoru. Ona će biti odlična kulisa za blagovaonički stol ili klub garnituru u dnevnom boravku.

Osim za pojedinačnu dekoraciju zida, drvene elemente možete iskoristiti za kompletno oblaganje zida u dnevnom boravku, blagovaonici ili nekoj drugoj prostoriji. Odaberite jedan zid u s ciljem naglašavanja i otkrijte koliko snažan efekt u prostoru može donijeti primjena ovakve, pomalo sirove obloge. Možete ju koristiti kao kontrast svim stilovima uređenja ili ju uklopiti u rustikalni stil, ako ste baš taj odabrali za svoj dom.

Sirovi elementi drva primijenjeni u namještaju zadržavaju takav izgled, iako su najčešće zaštićeni i obrađeni. Kao takvi se mogu upotrebljavati za izradu stolova. Vrlo popularni blagovaonički i klub stolići od transparentnog stakla mogu dobiti drvene noge u ovakvoj obradi i tada je konačan proizvod vrlo efektan i pamtljiv. Finoća transparentnog stakla i gruba forma drvene noge, koja jasno dolazi do izražaja kroz transparentnu ploču, pretvaraju stol u zanimljivo dizajnersko djelo, rado viđeno u svakom domu. Ako poželite blagovaonički stol s pločom od sirovog drva te vam se učini nepraktičan za održavanje, problem riješite postavljanem staklene prozirne ploče preko drvene. Na taj način zadržavate željeni efekt te vidljivu strukturu i teksturu drva, a problem jednostavnog održavanja je riješen. Uz ovakav stol možete postaviti moderne stolice, koje će biti savršen kontrast cijeloj ovoj priči.

Upotrijebite panjeve

Ugođaj sirovog drva možete prenijeti u određeni dio doma, npr. radni kutak, koji je smješten u zoni dnevnog boravka. Maštovito izrađeni radni stol i stolica poslužit će u funkcionalne svrhe kada vam to zatreba, a u svim ostalim momentima bit će zanimljiv prostorni detalj, koji će svojim dizajnom i materijalom izrade nenametljivo privlačiti pozornost prisutnih.

Ako želite biti originalni i maštoviti uz efekt sirovog drva u prostoru, upotrijebite panjeve, koje ćete iskoristiti kao stolice uz blagovaonski stol ili tabure uz klub garnituru u dnevnom boravku. Radi udobnosti sjedenja, možete upotrijebiti jastučiće. Nekoliko panjeva u prostoru naglasit će prirodne ugođaje i stvoriti kontrast uz jednostavne geometrijske linije namještaja.

Drveni elementi mogu poslužiti i kao dijelovi dekorativne rasvjete u prostoru, tj. postolja stolnih ili stojećih lampi i lustera. Ovakva rasvjetna tijela mogu se postaviti samostalno ili u kombinaciji s elementom namještaja u efektu sirovog drva. Dizajnerski su vrlo interesantni čak i u sasvim jednostavnim formama. Za sve one kojima se svidio ovakav trend uvođenja prirode kroz efekte sirovog drva, poručujemo: postanite i sami umjetnici, potražite u prirodi zanimljive forme drva i kreativno ih iskoristite za stvaranje atraktivnih ugođaja u svom domu!

Monika Galović ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

PRIJE NABAVE KUĆNOG LJUBIMCA

Priručnik Sve o psima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana