Svijet
ODBACUJU DOLAR

Iran će naftu i plin prodavati za eure
Objavljeno 25. travnja, 2018.
Odbacivanje dolara posljedica je političkih, a ne ekonomskih odluka koje je donio Teheran, a reakcija iz SAD-a se očekuje

Iran je odlučio zamijeniti dolar eurima u vanjskoj trgovini i tako se pridružiti neformalnom klubu država, nastojeći smanjiti oslanjanje na američku valutu u naftnoj industriji. Iranske vlasti i tvrtke potiču se da koriste euro kao glavnu valutu u svojim izvješćima, statistikama, publikacijama i financijskim podatcima, prenosi ruska agencija Sputnik.

“Dolaru u Iranu danas nema više mjesta u našim transakcijama s trgovcima koji preferiraju alternativne valute. Nema više potrebe za nastavkom korištenja izračuna na temelju dolara”, rekao je Mehdi Kasraeipour, direktor za devizne burze i politiku središnje banke. To je odgovor Teherana na odluku SAD-a i njihovih saveznika da produlji antiiranske sankcije.

Politička odluka

“Ovo je politički motivirana odluka. Transakcije u dolarima prolaze kroz američke banke, koje predstavljaju određene rizike za Iran. Nema takvih rizika u transakcijama u eurima”, izjavio je Alexander Razuvaev, direktor analitičkog odjela u Alpari.

Iran ostaje najveći proizvođač i izvoznik ugljikovodičnih sirovina na svijetu, a članice EU-a i Kina glavni su korisnici. Prema Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), Teheran crpi oko 70 milijardi dolara godišnje od prodaje nafte. Američki dolar često je označen kao valuta trgovine između izvoznika zemlje i kupca, zbog čega je postao tako popularan, jer mu to daje status omiljene valutne pričuve. Stručnjaci vjeruju da bi se u Sjedinjenim Državama trebao oglasiti alarm jer se Iran pomaknuo prema euru u svojim naftnim poslovima. Naime, mnogi izvoznici i uvoznici nafte nezadovoljni su teškom ovisnošću o američkoj valuti. Svijet ide na tzv. dedolarizaciju svjetskog energetskog tržišta: zemlje kao što su Rusija, Kina, Venezuela, a sada i Iran, već su na popisu.

Alternativa dolaru

Od 2016., Međunarodna robna burza u St. Peterburgu trguje u ruskim rubljima, Venezuela je prestala prihvaćati dolare za naftne transakcije prošle godine zahtijevajući eure, dok je Šangajska burza prošlog mjeseca pokrenula prvu kinesku trgovinu nafte u juanima. Aleksey Kalačev, analitičar tvrtke Finama, izjavio je da u bilateralnim trgovinskim transakcijama u nacionalnim valutama ne postoje ograničenja koja bi postala sredstvo za Rusiju, Iran i Venezuelu da zaobiđu rizik od blokiranja dolarskih transakcija. “Nacionalna valuta mora biti lako zamjenjiva i biti na popisu rezervnih valuta kako bi postala alternativa dolaru u energetskim transakcijama na globalnoj razini. Kina, koja je pokrenula južne naftne ugovore, najbliža je cilju”, rekao je Kalačev.

Prošlog tjedna iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, optužio je “stranu obavještajnu službu” da je odgovorna za “nedavna upletanja na tržištu valuta”, tražeći od tajnih službi zemlje da “demontiraju urotu protiv Islamske Republike.”

Iranski je rial oslabio kako se približava 12. svibnja - rok koji je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa dala Teheranu da se povuče iz nuklernog sporazuma koji je 2015. ublažio najveći dio sankcija koje su određene Iranu. Usprkos provedbi sporazuma, rizik daljnjih ograničenja i kazni prisilio je više tvrtki da izbjegavaju ili strogo ograničavaju trgovinu i ulaganja u Iran.

Vuk TEŠIJA
MOAMERU GADAFIJU NIJE USPJELO

Analitičari podsjećaju što se dogodilo posljednji put kada je neka arapska zemlja pokušala ukinuti dolar kao sredstvo plaćanja za trgovinu naftom. Posljednji koji je došao na tu ideju bio je libijski predsjednik Moamer Gadafi. Ubrzo nakon te odluke Libija se raspala u unutrašnjem sukobu (koji je bio potpomognut i izvana), a ubrzo se umiješao i NATO, što je bio kraj režima.

TRUMP I ROUHANI IZMJENJUJU PRIJETNJE

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je kritizirao Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA) kao možda najgori sporazum u povijesti SAD-a i prijetio je povlačenju Washingtona iz sporazuma ako se ne izmijeni njegov sadržaj. Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je američkog predsjednika da ostane u nuklearnom sporazumu s Teheranom ili se suoči s “teškim posljedicama”. “Govorim onima u Bijeloj kući da, ako ne budu ispunili svoje obveze, iranska će vlada čvrsto reagirati”, izjavio je u utorak iranski predsjednik Rouhani.

Najčitanije iz rubrike