Novosti
OSJEČKI PROFESOR IMA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Jelinić nije došao na suđenje za prodaju ispita
Objavljeno 25. travnja, 2018.

Umirovljeni profesor osječkog Pravnog fakulteta Srećko Jelinić u utorak nije došao na početak suđenja u kojemu ga Uskok, zajedno s njegovim suoptuženicima, tereti za kupoprodaju ispita, a njegova obrana zatražila je da se postupak razdvoji zbog Jelinićevih godina i teškog zdravstvenog stanja. Jelinićeva odvjetnica sudu je predala liječničku dokumentaciju iz koje proizlazi da mora mirovati, iako nije hospitaliziran. “Radi se o osobi u visokoj životnoj dobi, lošeg zdravstvenog stanja, a moguće je razdvojiti postupak u odnosu na njega i djela koje ima”, kazala je Jelinićeva odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Uskok, pak, razdvajanje smatra preuranjenim, jer iz dokumentacije nije jasno radi li se o privremeno ili trajno narušenom zdravstvenom stanju. Sutkinja Rahela Valentić kazala je da dokumentacija ukazuje kako postoje naznake da bi Jelinić mogao pristupiti na iduću raspravu, tim više što je unatoč dobi i zdravlju do sada bio aktivan u postupku. Najavila je da će na iduću raspravu 14. svibnja pozvati vještaka koji će, ako se Jelinić ponovno ne pojavi, proučiti njegovu medicinsku dokumentaciju. “Ako na temelju dokumentacije koja će biti priložena vještak zaključi da je Jelinić sposoban pratiti suđenje odmah ću narediti njegovo dovođenje iz Osijeka”, zaključila je sutkinja. U ovom “kraku” antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela. Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. Ranije se nagodio i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima “olakšaju” prolaz na ispitima.

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, prema tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije. H