Osijek
STOP OTPADU IZ DRUGIH MJESTA

Osječani će dobiti kartice
za odlaganje na reciklažnom
dvorištu, ostalima zabrana
Objavljeno 25. travnja, 2018.
Trenutačno bi korisnik, na zahtjev djelatnika, trebao pokazati osobnu iskaznicu

Ranije iznesena statistika o više od 2000 građana koji tijekom samo jednoga mjeseca posjete reciklažno dvorište na Jugu 2, gotovo da se nije mijenjala. Ondje svakodnevno tijekom radnog vremena Osječani odlažu različiti otpad, no čini se da uz njih to čine i mnogi drugi građani koji ne žive na području tzv. osječkog prstena. Svi oni bez ograničenja ondje odlažu selektirani otpad, no čini se da u Unikomu razmišljaju kako tomu stati na kraj.

Tako su se pojavile glasine kako u Unikomu razmišljaju o uvođenju kartica, s pomoću kojih će se moći utvrditi je li osoba koja donosi otpad na reciklažno dvorište stanovnik Osijeka. Štoviše, navodno će i građani koji imaju kartice biti kontrolirani na način da će im, ne selektiraju li otpad na pravilan način, kartice biti blokirane, a daljnja procedura nije poznata. No, da za sve prethodno navedeno vrijedi izreka gdje ima dima, ima i vatre, dala je naslutiti izjava Steve Anetića, pomoćnika direktora Unikoma, koji kaže kako na pitanje o karticama ne može, za sada, odgovoriti ni potvrdno ni niječno.

- Hoće li na kraju biti kartica, sada vam ne mogu reći. Razmišljamo o tomu da korisnicima uvedemo kartice koje će pokazati na ulazu u reciklažno dvorište, no takvu odluku još nismo donijeli. Još je uvijek to samo jedan od brojnih projekata koje imamo u planu, odnosno o kojima razmišljamo - rekao nam je Anetić.

Zanimljivo je, međutim, da je kontrola korisnika na neki način već predviđena, odnosno da bi, u skladu s propisima, morala postojati. Naime, i Anetić potvrđuje kako je Unikom dužan uzimati podatke od korisnika, točnije da to treba učiniti djelatnik u reciklažnom dvorištu, kako bi se utvrdilo, prema adresi, je li korisnik iz Osijeka, s obzirom na to da su reciklažna dvorišta, kaže Anetić, napravljena za građane grada Osijeka.

- Borimo se da se ondje otpad selektira na vrste i promišljamo da uz napredak informatike, u što se ubraja i čipiranje kante, građanima ponudimo kartice. Do tada osobnu iskaznicu, na zahtjev naših djelatnika na reciklažnom dvorištu, građani trebaju dati na uvid - rekao je Anetić.

Marija MIHELIĆ
NOVE LOKACIJE DVORIŠTA: DONJI GRAD, RETFALA I NAŠIČKI BAJER

Osječani sada imaju na raspolaganju tek jedno reciklažno dvorište, a Osijek bi, prema zakonu, trebao imati čak četiri. U Gradu to dobro znaju pa su građevinske dozvole za dva nova reciklažna dvorišta već spremne i bit će realizirane ove godine. Bit će to u Retfali i u blizini Našičkog bajera. Dodajmo da bi se četvrto reciklažno dvorište trebalo nalaziti u Donjem gradu.

SELEKCIJA 19 VRSTA OTPADA

Tijekom godina građani su već dobro naučili da na reciklažnom dvorištu Zeleni otok na Jugu 2 mogu ostaviti 19 različitih vrsta otpada. Riječ je o staklu, odjeći, obući, glomaznom otpadu, plastici, gumi te dijelovima namještaja. Iako se neki materijali, poput metala ili plastičnih boca, mogu unovčiti, jednom odnesen otpad u dvorište ne smije se uzimati, unatoč tomu što se katkad krupniji otpad i onaj koji nije u potpunosti za otpis stavi sa strane, izvan kontejnera.

statistika

DVIJE TISUĆE KORISNIKA MJESEČNO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike