Ekonomija
NEDOSTATCI ILI PREDNOSTI

Netaknuta priroda postaje neprocjenjiv razvojni potencijal
Objavljeno 25. travnja, 2018.

Općina Levanjska Varoš jedna je od najnerazvijenijih općina u Osječko-baranjskoj županiji. Industrije uopće nema, poljoprivreda je u povojima, iseljavanje sveprisutno, no defetizam je nepoznata kategorija za općinsko vodstvo.

Načelnik Slavko Tidlačka i njegovi mladi suradnici u izoliranosti općine i drugim “minusima” vide samo prednosti. Naime, to područje obiluje netaknutim prirodnim ljepotama i potencijalima za razvoj, i to posebice u području ruralnog turizma, koji je jedna od smjernica razvoja cijele županije.

U svakom od 11 naselja općine Levanjska Varoš prosječno živi manje od sto stanovnika, ali svako naselje je prirodni fenomen vrijedan pozornosti i – turističkog posjeta. Glavni prirodni potencijali su šume, izvori pitke vode, akumulacija Borovik, geotermalni izvor Breznica, a tu su i karmelićanski samostan i drugi vjerski sadržaji koji otvaraju put hodočasnicima i vjerskom turizmu, dakako u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom.

Uz već postojeće pčelarstvo može se razvijati i druga ponuda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Za ponovno oživljavanje geotermalnog potencijala Breznice, odnosno njezinu izgradnju u turističko-rekreacijsku i lječilišnu zonu već se pripremaju preduvjeti. Zona je proširena za devet hektara, priprema se urbanistički plan i izgradnja infrastrukture koja će privući ulagače. Izvor je golemog kapaciteta, a jedinstvena voda doslovno se vraća u – zemlju.

- Osječko-baranjska županija zalaže se za ravnomjeran razvoj svih dijelova županije, a nije tajna da Općina Levanjska Varoš raspolaže skromnim resursima i da joj treba pomoć. I nije jedina u takvom položaju. No, čelnici općine imaju inicijative i viziju u kojemu smjeru žele razvoj, imaju i niz projekata koje Županija može sufinancirati, s time da ih prvo apliciraju prema europskim i nacionalnim fondovima. Županija će toj općini, kao i ostalima, u znatnijem iznosu pomoći u realizaciji kapitalnog projekta koji će donijeti nove prihode, zapošljavanje i, dakako, ostanak ljudi u svojim domovima – ističe osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Za Općinu Levanjska Varoš konkretno to znači pomoć u izgradnji Centra Božjeg milosrđa u naselju Ovčara, svetišta vrijednog dva milijuna kuna koji godišnje posjeti oko pet tisuća hodočasnika.

Upravo primjer Levanjske Varoši potvrđuje ispravnost odluke da su strateški ciljevi u razvoju Osječko-baranjske županije održivi razvoj i unaprjeđivanje prostora te razvoj konkurentnog gospodarstva i turizma. Nositelji tih aktivnosti na području županije su prije svega gradovi i općine, a uz njih su istaknuti Kopački rit, Đakovačka ergela, četiri vinogorja i 12 vinskih cesta, biciklističke staze (Dunavska biciklistička ruta, Drava Bike Tour i Panonski put mira), rijeke Dunav i Drava, a tu je i prirodna i kulturna baština, lovni i ribolovni turizam te brojne manifestacije (Večeri vina i umjetnosti, Wine & Bike Tour Erdut, Vinski maraton u Zmajevcu...). Posebno je značajan razvitak seoskog turizma koji ima velike mogućnosti samozapošljavanja odnosno obiteljskog poduzetništva preko kojega se otvaraju mogućnosti plasmana poljoprivrednih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. I to županijska uprava maksimalno podržava i prati. Uostalom, Županija upravo nudi potpore u vrijednosti od 5,2 milijuna kuna preko javnih poziva iz područja poljoprivrede. Tu su i potpore za unaprjeđivanje ruralnog turizma, i to za ulaganja u razvoj i unaprjeđivanje ruralnog turizma, za autohtonu enološku i gastronomsku ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama.

Niz nagrada koji u posljednje vrijeme stiže turističkim seljačkim obiteljskim gospodarstvima, poduzetnicima u ruralnom turizmu, ruralno-turističkim projektima i manifestacijama, tradicijskoj gastronomiji i drugima samo je potvrda da je razvoj ruralnog područja jamac razvoja cijele županije.

VIŠESTRUKE KORISTI OD RURALNOG TURIZMA

Na postojećim i novim poduzetnicima je da nađu svoj put i šansu u korištenju brojnih ponuđenih modela potpora, jer ruralni turizam povezuje poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju tradicionalnih proizvoda, predstavljanje tradicije, običaja i zanata, tradicijsku gastronomiju i turističke usluge, zapravo nudi korištenje već postojećih resursa i nema veću potrebu za izgradnjom novih kapaciteta. Potrebna je samo ideja i volja da se na najbolji i najkvalitetniji način iskoristiti postojeće strukture i tradicijske objekte stavi u funkciju turizma.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike