Regija
ČUVARI SLAVONSKE TRADICIJE USPJELI

Slavonska je kobasica
dobila zaštitu oznakom
zemljopisnog podrijetla
Objavljeno 25. travnja, 2018.
Prijelazna nacionalna zaštita naziva vrijedit će do dobivanja zaštite Europske komisije, kažu u donjomiholjačkoj udruzi

DONJI MIHOLJAC - Nakon tri godine čekanja na adresu udruge Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca napokon je stiglo rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva “Slavonska kobasica” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Ta prijelazna zaštita, za koju je Rješenje izdano 13. travnja, vrijedit će sve do dobivanja zaštite Europske komisije, potvrđeno je iz udruge Čuvari slavonske tradicije, u kojoj ne skrivaju ponos zbog ovog velikog uspjeha.

Podsjetimo, sredinom siječnja ove godine Ministarstvo poljoprivrede RH službeno je potvrdilo da je od udruge Čuvari slavonske tradicije zaprimilo zahtjev da se zaštiti naziv “Slavonska kobasica”, a na taj zahtjev prigovori su se mogli podnijeti tijekom dva mjeseca. Budući da je taj rok istekao i da su se stvorili svi potrebni zakonski preduvjeti, nije više bilo prepreka da kobasica iz donjomiholjačkog kraja stekne toliko željenu oznaku zaštićene.

A oznaka je željena i potrebna zato što će svima onima koji je na ovim prostorima budu proizvodili, uz druge suhomesnate proizvode, omogućiti niz benefita, među kojima i plasman uz certifikat zaštićenog proizvoda. Certifikat će pak zahtijevati i nove obveze za proizvođače jer će se proizvodnja slavonske kobasice odvijati pod strogo kontroliranim uvjetima, a kupci će biti sigurni da kupuju autohtoni domaći proizvod.

- Smatram da će i ta činjenica proizvođačima biti dodatni poticaj da se ohrabre i krenu u veću svinjogojsku proizvodnju, po čemu je svojedobno donjomiholjački kraj bio posebno poznat. Kako budu povećavali proizvodnju svinja, tako će moći i povećavati količine gotovih suhomesnatih proizvoda i zaokruživat će proizvodni proces od polja do stola, za kojim smo toliko čeznuli, jer su dosad iznimno kvalitetni tovljenici uglavnom završavali u kamionima nakupaca, a na našoj kvalitetnoj mesnoj sirovini zarađivali su drugi. Sada nam je prilika da priču okrenemo u svoju korist - komentirao je predsjednik udruge Čuvari slavonske tradicije, Stjepan Živković.

Zamjenik predsjednika udruge, Valent Poslon, otkrio nam je da je zapravo pravi sastojak ovog trajnog fermentiranog proizvoda tajna, no opće je poznato da je riječ o proizvodu od mljevenog svinjskog mesa i slanine uz točno propisanu količinu dodataka kuhinjske soli i začinjene, usitnjene slatke i ljute crvene paprika i češnjaka, a koja se nadijeva u svinjsko tanko crijevo. Upravo je ta tajna receptura, kojom raspolažu isključivo članovi udruge, ali i način uzgoja mesne sirovine te priprema finalnog proizvoda, ono što razlikuje ovaj proizvod od mnoštva drugih koji također nose naziv kobasica.

- Proizvodnja slavonske kobasice na ovim je prostorima već više od 200 godina sastavni dio gastronomskog identiteta i turističke ponude Slavonije, ali i tradicije, kulture i načina života slavonskog seljaka te kao takva ima sve potrebne elemente za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, koju će konzumenti s radošću upoznavati svim osjetilima i nastaviti joj se vraćati - zaključuju Čuvari slavonske tradicije.

Lidija ANIČIĆ
Suradnja s osječkim PTF-om

Udruga Čuvari slavonske tradicije još je tijekom 2015. godine podnijela zahtjev za zaštitu naziva zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla za slavonsku kobasicu u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka. Ministarstvo poljoprivrede RH podržalo je projekt uz službeno potpisivanje ugovora 28. listopada 2015., pa se tada i službeno krenulo s realizacijom velikog projekta zaštite starog izvornog mesnog specijaliteta na nov način.

prigovori

MOGLI SU SE SLATI DVA MJESECA, NIJE STIGAO NI JEDAN

Pozvani na splitski Sajam

Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca pozvani su na Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda u Splitu, koji će se održavati 27. i 28. travnja ove godine na Prokurativama. Na Sajmu je predviđeno izlaganje hrvatskih zaštićenih proizvoda te će kao izlagač sada novog zaštićenog proizvoda, “Slavonske kobasice”, nastupiti član udruge Pfeifer Mesoprerada iz Donjeg Miholjca.

Kompletna je receptura tajna, kojom raspolažu isključivo članovi udruge

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike