Crna kronika
JOŠ JEDNA PRIJEVARA

Zbog PIN-a žena ostala bez životne ušteđevine
Objavljeno 25. travnja, 2018.
Osječanku je lopov preko bankomata oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna

OSIJEK - Da se uz bankovnu karticu nikako ne smije ostaviti PIN, najbolje zna 64-godišnja žena koja je ostala bez velike novčane svote. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, za sada nepoznata osoba između 9. i 20. travnja s bankovnog računa 64-godišnjakinje u više navrata na bankomatima u Osijeku podignula je ukupno više desetaka tisuća kuna. Nakon zaprimljene prijave policija je obavila očevid i traga za kradljivcem.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja takvih kaznenih djela, iz PU osječko-baranjske savjetuju građanima da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi koji trenutak nepažnje vlasnika mogu iskoristiti za počinjenje kaznenog djela. Ono što je još važnije, građani se zamoljavaju da svoj tajni PIN ne nose zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisuju na njih. Na taj način tajni PIN dostupan je drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.

Policijska istraga dala je rezultate u identičnoj krađi koja se u ožujku zbila u Baranji. Iz PU osječko-baranjske doznajemo kako je 52-godišnjak kazneno prijavljen za računalnu prijevaru. Početkom ožujka 52-godišnjak je uporabom bankovne kartice 79-godišnjaka na bankomatima u Belom Manastiru podignuo ukupno više tisuća kuna. Kako neslužbeno doznajemo, do identiteta 52-godišnjaka došlo se nakon što su ga snimile kamere koje su postavljene uz bankomate.

Također, sumnja se i da je 60-godišnji hrvatski državljanin počinio krađu. Ovoga je mjeseca 60-godišnjak u trgovačkom centru u Belom Manastiru iskoristio nepažnju 51-godišnjakinje te joj iz torbe ukrao novčanik s nekoliko tisuća kuna i dokumentima. Kazneno je prijavljen.

Milan BUGARIĆ
EDUKACIJA STARIJIH OSOBA

Većina osoba koje ostaju bez novca zbog ostavljenog PIN-a starije je životne dobi. Osječka policija stoga je u nekoliko navrata uz podršku Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a RH održala program pod nazivom “Prijevare građana treće životne dobi” u okviru nacionalnog preventivnog projekta “Dan kao san”. Većina kartica je neupotrebljiva bez PIN-a, pa treba naći način da ga se zapamti. Kartica se bez PIN-a može koristiti samo primjerice prilikom plaćanja cestarine, a u trgovini ne.

istraga traje

KRAĐA SE ZBILA OVOG MJESECA

U drugom slučaju lopov iz Belog Manastira je otkriven

MASKIRAJU SE ZBOG VIDEONADZORA

Iskusniji lopovi znaju da su svi bankomati pokriveni videonadzorom pa podići novac dolaze prerušeni, s kapom šiltericom na glavi i naočalama kojima pokrivaju oči. Do sada je bilo slučajeva da su i maskirani lopovi, upravo zahvaljujući kvalitetnim snimcima, ipak identificirani i uhvaćeni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike