Kultura
UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR - OD 27. DO 29. TRAVNJA

Trodnevnim programom Požega proslavlja Međunarodni dan plesa
Objavljeno 25. travnja, 2018.

POŽEGA - Punih se 18 godina, zahvaljujući Umjetničkoj organizaciji Plesna radionica Ilijane Lončar, i u Požegi bogatim programima slavi Međunarodni dan plesa. Ove godine program je trodnevni, od 27. do 29. travnja, a namijenjen je različitim dobima djece, od beba, djece od dvije do pet godina pa sve do školaraca i ostalih zaljubljenika u ples. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i u suradnji s Kliker platformom, a počinje interaktivnom predstavom za bebe i roditelje “Baja Buf” 27. travnja u tri termina - 10.30, 16.30 i 18 sati.

- Taj smo program imali i prošle godine i pokazao se kao vrlo zanimljiv za bebe i roditelje, pa smo ga odlučili ponoviti i ove godine. Održat će se u dvorani Plesne radionice, Dubrovačka 65A. Roditelji i bebe bit će u neutralnom prostoru oslobođenom smetnji kako bi mališani imali potpunu slobodu i s roditeljem pratili svaki pokret, zvuk i raspoloženje. To stvara povjerenje među odraslima, bebama i izvođačima, što, pak, u djece potiče razvitak i učenje komunikacijskih vještina. “Baja Buf” zapravo je proslava života pa pozivamo sve da dođu i igraju se s nama - najavila je Ilijana, ističući da su rezervacije mjesta nužne (na broj 098/884- 057) jer je ograničen broj beba po izvedbi.

Drugoga će se dana održati plesna radionica Contakids za roditelje i djecu u dobi od dvije do pet godina, a vodit će ju plesna pedagoginja, profesionalna plesačica suvremenog plesa Ana Kreitmeyer iz Zagreba. U terminima od 10.30, 16.30 i 18 sati održat će se također u dvorani Plesne radionice Ilijane Lončar.

- Radionica koristi fizički kontakt preko pokreta i igre kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Vrijednost te metode je višestruka: dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, a roditelj povjerenje u svoje dijete i njegove vještine. Istodobno i ravnopravno uče o svome tijelu, koriste se prostorom i izmjenjuju uloge - pojasnila je Ilijana.

Na sam Međunarodni dan plesa, 29. travnja, s početkom u 16.30 održat će se tradicionalni projekt “Go out and dance”, koji će početi plesnim druženjem na terasi Kavane Teatro (bivša Kazališna kavana).

- Ulazak je slobodan, a očekujemo više od 150 plesača i izvođača. Naši domaći gosti su Plesni studio Marine Mihelčić, Plesni klub Boa, Plesna sekcija Cvjetići glazbe iz Pleternice, OŠ Antuna Kanižlića, njihova izvannastavna aktivnost ples pod vodstvom učiteljice Zdenke Matković te 120 plesača Plesne radionice Ilijane Lončar. Pripremili smo jednosatni program, specifično napravljen upravo za “Go out and dance”, osmišljen uz suradnju Plesnog centra Tala iz Zagreba. Poslali su nam snimku plesnih pokreta, kojima zapravo vežu sve gradove koji proslavljaju Međunarodni dan plesa diljem Hrvatske. Pripremili smo koreografiju na temelju tih pokreta, snimit ćemo to za zajednički video kao promociju projekta - dodala je Ilijana Lončar.

Potom će se u Gradskom kazalištu Požega održati plesna predstava “Ritam Tam – bajka o ritmu” u produkciji Studija za suvremeni ples i kazališta Trešnja iz Zagreba. Predstava je to o malenu biću Tam i njegovoj jedinoj želji: imati puno prijatelja. Svi su pozvani krenuti s njim u plesno-glazbenu pustolovinu. Cijena predstave je 20 kuna, a ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije predstave na blagajni kazališta.

Već tradicionalno uoči programa namijenjenog Međunarodnom danu plesa bit će pročitane međunarodna i hrvatska poruka plesa. Ove godine hrvatsku poruku pisala je poznata plesna pedagoginja i koreografkinja Tihana Škrinjarić, a međunarodnu izraelski koreograf Ohad Naharin. N. Vekić

Ove je godine hrvatsku poruku pisala plesna pedagoginja i koreografkinja Tihana Škrinjarić, a međunarodnu izraelski koreograf Ohad Naharin.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike