Mozaik
MLADEN VUKOREPA LOVAC U “POTJERI” NA HRT-U

Najlakši i najzabavniji način
treninga je - igranje pub
kvizova i gledanje tv kvizova
Objavljeno 25. travnja, 2018.
Pohvalno je da raste i broj pub kvizova i izvan metropole, gdje ih ima puno

Jedan od najboljih hrvatskih kvizaša Mladen Vukorepa već se i te kako dokazao kao lovac u kvizu “Potjera” Hrvatske radiotelevizije. Natjecatelji su se uvjerili da je težak protivnik i na ploči s pitanjima i u završnoj potjeri.

Diplomirani inženjer elektrotehnike gledateljima TV kvizova poznat je još iz 1980-ih kad je nastupio u originalnoj “Kviskoteci”, a kasnije se pojavio u nizu drugih kvizova. O kvizovima, koncentraciji, ali i sportu, popričali smo s Vukorepom.

Jeste li se prestali osjećati kao "novi" lovac u "Potjeri"?

- Da, osim kad izgubim. Onda to uzimam kao alibi.

Sport i atlasi

Iza sebe imate veliko kvizaško iskustvo. U kojim ste se sve kvizovima HRT-a natjecali i kako ste prolazili?

- Sudjelovao sam u kvizu “Brojke i slova” 1986. i tijesno izgubio od kasnijeg pobjednika godišnjeg finala. Zatim u Kviskoteci 1988. gdje sam došao do finala jednog od četiri ciklusa (zapravo četvrtfinala serije). Slijedio je kviz Diplomac 1998. gdje je zamalo bio bolji u drugom krugu Mirko Miočić. Najveći uspjeh postigao sam u kvizu “Izazov” 1999./2000., kad sam prvi pobijedio u sedam emisija i dostigao zadanu granicu od 100.000 kuna. Posljednji nastup prije “Potjere” bio je 2013. na prigodnom ekipnom kvizu “EUnigma” prigodom ulaska Hrvatske u EU. Tamo je moja ekipa dogurala do finala i osvojila treće mjesto.

Pročitala sam negdje da svojim jakim područjima smatrate zemljopis i sport. Otkud baš to?

- Svatko ima neka područja koja ga zanimaju više od drugih. Kao dijete znao sam listati atlase, gledati putopisne reportaže i zamišljati daleke krajeve i kako ja putujem u njih. Tako sam proputovao što privatno, što poslovno više od 20 zemalja, ali ne mogu se usporediti s kolegom Krešom, koji je puno ozbiljniji putnik i veći avanturist od mene. Sport me isto zanima od djetinjstva pa mi je to znanje više “organsko”, nego “naučeno”. Nisu mi svi sportovi jednako bliski, a i teško je pratiti sve aktualnosti pa mi se zna dogoditi da ipak i tu neki put zapnem.

Postoje li neka područja u kojima vam je znanje malo slabije?

- Naravno da postoje, ali to već znaju gledatelji koji redovito prate “Potjeru”, a za ostale neka ostane mala tajna o kojim područjima je riječ.

Nemam trikova

Što mislite o sve većem broju pub kvizova diljem Hrvatske i imate li osobna iskustva s pub kvizovima?

- Podržavam taj trend jer sam i sam tako kvizaški “reaktiviran” prije desetak godina, ponajprije na nagovor prijatelja i kolege Deana Kotige. Sad je broj pub kvizova u Zagrebu toliki da svaki dan možete birati među njih nekoliko, ovisno o afinitetu igrača i njihovih ekipa. Pohvalno je da raste i broj pub kvizova izvan metropole i čini mi se da je glad za kvizovima tamo još i veća zbog manjeg broja drugih društvenih sadržaja.

Kako vi "trenirate" za kvizove odnosno za "Potjeru"?

- S obzirom na to da nemam previše slobodnog vremena (a ni volje) da učim ciljano nove podatke za kviz, najlakši i najzabavniji način treninga je igranje pub kvizova i gledanje TV kvizova.

Imate li trik za postizanje koncentracije u završnoj potjeri?

- Nemam posebnih trikova, osim da se usredotočim na Tarikovo čitanje pitanja što bolje mogu. Neki put mi to uspije bolje, neki put lošije.

Biste li se prijavili na "Potjeru" da niste lovac i kojeg kolegu biste najradije imali nasuprot sebe?

- Više puta razmišljao sam o prijavi, a još više puta su me prijatelji, susjedi, kolege nagovarali da se prijavim, ali eto ipak nisam sudjelovao. Da sam se ipak na to odlučio prije nekoliko godina, najradije bih se bio okušao protiv pokojnog Mirka Miočića.

Znate dosta o sportu, pretpostavljam da volite i nogomet. Ako da, kakve su vaše prognoze za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

- Nogomet mi nije najdraži sport jer više volim sportove gdje se rezultat brže mijenja. Kad utakmica završi 0:0, i još ako je loša, osjećam se kao da sam izišao iz kina u kojemu sam sat i pol čekao da se dogodi nešto zanimljivo i ostao razočaran jer nije. Nisam baš dobar prognozer, ali očekujem da će na kraju opet trijumfirati neka od tradicionalno jakih reprezentacija kao što su Njemačka, Španjolska, Francuska, Brazil, Argentina… Nadam se da će se hrvatska reprezentacija pokazati u najboljem svjetlu i postići rezultat koji ova jako talentirana generacija zaslužuje.

Tanja KVORKA

nogomet

NIJE MI MEĐU NAJDRAŽIM SPORTOVIMA

Proputovao sam, što privatno, što poslovno, više od 20 zemalja, ali ne mogu se usporediti s kolegom Krešom

Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike