Novosti
SRBIJANSKOM PREDSJEDNIKU NIJE JASNO ZAŠTO JE VULIN NEPOŽELJAN

Vučić prijeti odrađivanjem posla “koji nisu mogli od Drugog svjetskog rata”
Objavljeno 24. travnja, 2018.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zaprijetio je Hrvatskoj mjerama zbog proglašenja srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina personom non grata do daljnjega zbog neprimjerenih izjava, a detalji će biti poznati u četvrtak kada se održava sjednica srbijanske vlade.

- U Hrvatskoj kao da se Srbima brani da govore o stratištima, najtežim i najjezivijim zločinima s najvećim brojem žrtava. Ako je tomu tako, ako Srbi ne mogu posjetiti svoja stratišta, onda ćemo razmotriti i neke druge opcije. Prije svega, odradit ćemo posao koji nismo mogli od Drugog svjetskog rata, a to je popis svih žrtava ustaških logora, a potom i ovdje napraviti muzeje holokausta i muzeje koji bi govorili o stradanju Srba - rekao je Vučić. Spominjući Vulinovu zabranu ulaska u Hrvatsku, Vučić je dobro detektirao kako mu je zabrana izrečena zbog “izjava koje je davao”.

- Želio bih i volio bih da to nije slučaj ovdje, da netko u Europskoj uniji uvodi verbalni delikt i arbitrarno odlučuje sviđa li mu se nečije mišljenje - pojasnio je Vučić, dodajući kako je “reakcija Hrvatske bila ishitrena” i kako ju ne razumije. Na pitanje novinara očekuje li reakciju EU-a zbog ustaških simbola i zastave HOS-a, koju su izvan Spomen-područja Jasenovac razvila dvojica muškaraca, odgovorio je niječno.

- Ne postoji nijedna zemlja na svijetu u kojoj je moguće bez posljedica isticati slike Adolfa Hitlera. U ovom slučaju to se neće dogoditi. Oni su članica Europske unije, mi smo mala zemlja, ali slobodarska i nepokorna. A ti ustaški simboli imali su smisao samo zato što su protiv Srba, nisu oni unutrašnja poruka. Podsjećam, Jasenovac je najveće stratište na prostoru bivše Jugoslavije, mjesto kojeg su se sramili i najgori njemački nacisti. Neki se, nažalost, danas ne srame - rekao je Vučić. Oglasila se i dopredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović, koja drži kako bi Beograd i Zagreb trebali nastaviti dijalog, ali je i zamjerila premijeru RH Andreju Plenkoviću zbog izjave da je “Srbija bila agresor na Hrvatsku”. M.Flego