Osijek
RADIONICA U KOMORI

Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
Objavljeno 24. travnja, 2018.

U Velikoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, jučer je održana radionica u povodu javnog poziva za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, namijenjena predstavnicima lokalne samouprave i komunalnih tvrtki.

- Hrvatska je preuzela visoke standarde kada je riječ o zbrinjavanju otpada, a do 2020. godine trebala bi omogućiti pretpostavke kako bi jedinice lokalne samouprave mogle odvojeno prikupljati najmanje 50 posto mješovitog komunalnog otpada. To znači da bi jedinice lokalne samouprave do tog vremena trebale nabaviti odgovarajuće spremnike, kako bi se taj cilj mogao ostvariti. Mi smo u siječnju ove godine raspisali javni poziv i osigurali novac iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., za sufinanciranje 85 posto nabave tih spremnika. Provedbeno tijelo bit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će provesti javnu nabavu za sve jedinice lokalne samouprave. “Na radionici smo predstavnicima lokalne samouprave objasnili daljnji postupak. Cilj je da u ovoj godini stvorimo logističku osnovu, kako bismo dostigli zadane ciljeve do 2020. Osim toga, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo je poziv i za osposobljavanje jedinica lokalne samouprave, za što je već osiguran odgovarajući novac iz europskih fondova. U pripremi je javni poziv za sufinanciranje u istom iznosu od 85 posto za gradnju sortirnica te nabavu komunalnih vozila. Mislim da je sve to jako važno jer prvo moramo omogućiti jedinicama lokalne samouprave odgovarajuće logističke uvjete, kako bi od njih mogli tražiti da se zadani ciljevi, kada je riječ o odlaganju otpada, ispune”, rekao nam je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

Direktor Unikoma Davor Vić istaknuo je kako se u našem gradu već godinama odvojeno odlaže stari papir u posebnim plavim kontejnerima koji su podijeljeni građanima, što govori da je Osijek odavno na pravome putu kada je riječ o odvojenom prikupljanju otpada. D. Celing

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike