Ekonomija
U POSLOVNOJ ZONI NEMETIN PRVI AKTIVNI STANAR

U laboratorijima Inspecta zaposlili se i znanstvenici koji su se vratili u Osijek
Objavljeno 24. travnja, 2018.

Uz nemalu medijsku, poslovnu, pa i političku pozornost, jučer je u Osijeku na području Poslovne zone Nemetin tvrtka Inspecto d.o.o. otvorila svoj InspectoLab - Centar za laboratorijska ispitivanja u području agroekologije, hrane i predmeta opće uporabe. Jedan je to od pet takvih specijaliziranih kontrolnih kuća u Hrvatskoj koje su u privatnom vlasništvu.

Stoga zadovoljstvo stiže s nekoliko strana, prvo od strane supružnika Ante i Anđe Nevistić, koji su ovim činom obilježili 20 godina postojanja tvrtke Inspecto, a koji ovim okreću posve novu stranicu svog poslovanja.

Zadovoljan je bio i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, koji je u pozdravnom govoru rekao kako je za njega ova investicija važnija i vrjednija od (također jučer) potpisanog ugovora s izvođačem radova za Pelješki most, a što će kaže Tolušić, dobiti veću medijsku pozornost.

Zadovoljan je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, jer ovo je prvi aktivni stanar u Industrijskoj zoni Nemetin.

“Veseli me jer je ovo rezultat privatnog ulaganja i javne podrške lokalne zajednice. Ovdje imamo struku, najnoviju tehnologiju i ono što je najvažnije - nekoliko naših domaćih znanstvenika vratilo se u Osijek, jer ovdje imaju jednake, ili bolje uvjete nego tamo gdje su radili. I to je model kako možemo zaustaviti odlazak naše djece i vratiti one koji su ranije otišli”, rekao je Vrkić.

Zadovljan je i Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, iako svjestan da je čin ovog otvorenja, umjesto priželjkivane učestalosti, ipak izuzetak.

- I na tom poslu mora se još jače raditi, pokazati svima onima koji imaju namjeru ovdje dolaziti da znaju da ih u općinama i gradovima čekaju dobronamjeran gradonačelnik, načelnik i župan koji će im asistirati prema ministarstvima i državnim tijelima. I kada ovakva otvorenja budemo imali jednom tjedno, to će biti to - rekao je Anušić.

Naposljetku mogu biti zadovoljni i u posredničkim tijelima, Hamag Bicrou i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jer ovdje su realizirana dva europska projekta. Prvi kojim je s 45 posto od prihvatljivih troškova (22 mil.kn) sufinancirana gradnja i opremanje laboratorija, a u drugom je s 90 posto sufinacirana nabava informatičke opreme i programa.

Ukupna vrijednost svih ulaganja iznosila je 33 milijuna kuna, laboratorij je koncipiran tako da se u njemu mogu obaviti sve analize, od polja do gotovog zdravstveno ispravnog proizvoda.

- U svim segmentima proizvodnje možemo iskontrolirati fizikalno-kemijsku, mikrobilošku i zdravstvenu ispravnost proizvoda - pojašnjava zaključno Nevistić.

Dario KUŠTRO/Zdenka RUPČIĆ
BRZO SMO RASLI, BRZO JE PROŠLO

Za vlasnika Nevistića dvadeset godina tvrtke brzo je prošlo. “Od prvih pet pa do danas 74 zaposlenih, odnosno i do 150 u sezoni, brzo smo prošli, brzo smo rasli. Zapošljavali smo i mlade i one školovane koji su pronašli svoje mjesto u Inspectu i bez njih ne bi bilo ovih dvadeset godina”, ne skriva Nevistić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike