Regija
ODRŽANA MANIFESTACIJA

Dani turske kulture održani u Slatini
Objavljeno 23. travnja, 2018.

SLATINA

U Slatini su prvi put održani Dani turske kulture. Riječ je o manifestaciji koja je rezultat posjeta koordinatora Turske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj TIKA za Hrvatsku pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu Haşima Koça Slatini krajem veljače i dogovora o uspostavljanju znatnije suradnje.

U Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazana su dva turska filma te su održana putopisna predavanja o Turskoj u organizaciji OŠ Josipa Kozarca i Udruge za održivi razvoj i rekreaciju Motiv. Slatinu su posjetili ataše Haşim Koç i tajnik TIKA-e Anes Hasanović te s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, zamjenicima Sanjom Mrzljak Jovanić i Bojanom Plantakom, predsjednikom Gradskog vijeća Dariom Vrbaslijom, ravnateljicom Zavičajnog muzeja Dragicom Šuvak i gradskim pročelnicima posjetili odgojno-obrazovne ustanove, a upoznali su i djelovanje udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac u Slatini i Jaglac u Orahovici.

Uslijedio je tursko-hrvatski program prijateljstva u prostorijama Zavičajnog muzeja. Sastojao se od otvorenja izložbe fotografija Jesen u Kapadokiji Andreje Berković, njezina putopisnog predavanja i izlaganja Dragice Šuvak o posuđenicama iz turskog jezika u hrvatskom govoru. Program je zaključen slatkim zalogajčićima, druženjem uz originalnu tursku baklavu, hrvatske i turske slastice, čaj i kavu.

– Razgovarali smo o projektima, o mogućoj suradnji, i prije svega o nastavku komunikacije koja će u idućih nekoliko godina doista zaživjeti. Prijatelji iz Turske pokazali su koliko ih zanima suradnja s Hrvatima i s nama u Slatini - ocijenio je gradonačelnik.

– Mi smo uvjereni da će ova suradnja biti realizirana i da će biti dugotrajna. Naš prvi projekt bit će muzej u Slatini, u kome ćemo dio koji prikazuje tursku kulturu podići na višu razinu, s multimedijom koja će omogućiti i zvučni doživljaj turskih riječi. Imat ćemo jedan projekt u vrtiću Zeko, gdje planiramo opremanje logopedskog kabineta, a dalje ćemo vidjeti potrebe u Slatini i odluke glavnog ureda TIKA-e u Ankari - izjavio je Koç.

Uz Grad Slatinu i Tursku agenciju za međunarodnu suradnju i razvoj TIKA pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, u organizaciji i izvedbi programa u Slatini sudjelovali su Zavičajni muzej, gradska Turistička zajednica, sve odgojno-obrazovne ustanove i nekoliko udruga.P.Žarković

Jesen u Kapadokiji

U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja postavljena je izložba fotografija pejzaža Andreje Berković pod nazivom Jesen u Kapadokiji. Ona je istaknula da je Slatina poslije Zagreba i Rijeke treći grad koji je ugostio njezinu izložbu. “Fotografije su snimljene krajem listopada i početkom studenoga 2016. godine, kad sam boravila 12 dana u Kapadokiji”, rekla je Berković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike