Regija
USVOJEN NOVI CJENIK

Skuplji odvoz smeća?
Objavljeno 24. travnja, 2018.

VUKOVAR

U skladu s novom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom i gradske su vlasti u Vukovaru donijele odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada. Donesen je i novi cjenik, a gradonačelnik Ivan Penava je na konferenciji za novinare naglasio kako će se naplata usluga mijenjati nakon 15 godina, s obzirom na to da je sadašnji cjenik na snazi od ožujka 2003.

- Vodili smo brigu da što manje udarimo po džepu građana i stoga ćemo imati najniže cijene u okruženju, odnosno u usporedbi s cijenama u većim gradovima na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Na cijenu utječe više parametara, a građani će imati mogućnost utjecati na nju samokontrolom broja odvoza otpada. Budući da imamo određeni broj praznih stanova, odlučili smo da fiksni dio cijene bude što je moguće viši kako bismo “dokačili” i one koji tu ne žive, a imaju stanove na području grada - rekao je Penava. Dodao je kako će se novi način obračuna u znatnijoj mjeri reflektirati na povećanje računa samačkih kućanstava, ali to nisu mogli izbjeći.

Do sada je kriterij bio broj članova kućanstava, a novim se načinom obračuna prelazi na plaćanje po količini miješanog komunalnog otpada. Direktor vukovarskog Komunalca Igor Štrangarević istaknuo je kako će naplata fiksnog dijela (paušala) pokrivati sve troškove skupljanja komunalnog otpada, a varijabilni dio pokrivat će troškove zbrinjavanja prikupljenog otpada. Novi cjenik stupa na snagu 1. svibnja.

- Fiksni dio za kućanstva za kantu od 80 i 120 litara je 33,90 kuna s PDV-om, a cijena za stanare u zgradama je 42,90 kuna. Paušal će plaćati svi korisnici i vlasnici nekretnina, a naknada za zbrinjavanje iznosi četiri lipe po litri otpada i građani će sami odlučivati koliko će puta mjesečno iznositi otpad za odvoz. Ako jedan korisnik ima na području grada više nekretnina, plaćat će paušalni iznos samo za jednu nekretninu - naveo je Štrangarević.

Svako će kućanstvo imati kantu za miješani komunalni otpad te vrećice za zbrinjavanje papira i plastike. Za metal, staklo i tekstil, uz postojećih 15, bit će postavljeno 25 zelenih otoka na području grada. Naglašeno je kako se Grad Vukovar pobrinuo da svi kontejneri namijenjeni stambenim zgradama budu dostupni samo stanarima, a svaki neovlašteni pristup treba prijaviti komunalnim redarima ili tvrtki Komunalac.D.Korpoš

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike