Kultura
PREDSTAVLJANJE ARS ANDIZETUMA ZA KRAJ 4. KREATIVNE RIZNICE

Kružna kreativnost krovna je tema jubilarnog simpozija 2019.
Objavljeno 24. travnja, 2018.

S naglaskom na ustrajnost u izgradnji svojih volonterskih prinosa, Rizničari su 4. kreativnu riznicu svečano zatvorili na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. U okviru svečanog zatvaranja održano je predstavljanje dvojezične, besplatne publikacije “Ars Andizetum”, uz prigodan scenski nastup Plesnog studija Shine.

Iznimna posjećenost Kreativne riznice potvrđena je i uručivanjem prigodne nagrade Lani Katavić kao desettisućitom posjetitelju rizničarskih događanja u posljednje četiri godine. Brojnost i raznovrsnost događaja, izlagača i posjetitelja te čak 11 uglednih pokrovitelja Kreativnu je riznicu promoviralo u veliko događanje jedinstveno na prostoru Osijeka i šireg okruženja.

Rizničarska ustrajnost u propitivanju kreativne industrije ove je godine rezultirala i dvojezičnom, “pametnom” publikacijom Ars Andizetum bogato ispremrežnu QR kodovima i slikovnim sadržajima. Autorice Jasna Horvat, Josipa Mijoč i Ana Zrnić daju novu definiciju kreativne industrije, opisuju svoje znanstveno-istraživačke i umjetničke prinose te pomiču uvriježene granice znanosti i umjetnosti. O publicikaciji te o ulozi kretivne industrije uz autorice su govorile i recenzentice – Milica Lukić, Ivana Bestvina Bukvić i Marina Stanić.

Kako publikacija, uz uvid u dosadašnju djelatnost Instituta Andizet sadrži i dvije pjesničke poeme Jasne Horvat, na kraju predstavljanja Milica je Lukić pročitala jednu od njih. Riječ je o poemi koja opisuje nastanak Osijeka u predantičko doba i podsjećanje na božicu Tihe i boga voda Dravusa po kojem je rijeka Drava dobila ime.

Josipa je Mijoč najavila i jubilarnu, petu Kreativnu riznicu koja bi se trebala održati sljedeće godine pod krovnom temom „Kružna kreativnost“. N.Vekić

KREATIVNOST I INOVATIVNOST ŽIVE U OSIJEKU

Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut Andizet te partnerske ustanove četvrti su put zaredom pokazali kako kreativnost i inovativnost žive u Osijeku, a posebice među studentima i učenicima. Ovogodišnji model Kreativne riznice spojio je teorijsku i praktičnu perspektivu kreativne industrije umrežavajući kreativce, kulturnjake, znanstvenike, umjetnike, studente, učenike, civilni sektor i obrazovni sektor. Upozoreno je na nužnost stalnoga propitivanja industrije u nastajanju te potrebu uključivanja mladih u procese institucionalizacije kreativne industrije.

Besplatna, dvojezična publikacija dostupna je za preuzimanje na mrežnim stranicama Instituta Andizet.

Najčitanije iz rubrike