Sport
RIJEKA - OSIJEK

Dva derbija u samo četiri dana bilo je ipak previše
Objavljeno 23. travnja, 2018.
Nakon pobjede na Maksimiru bijelo-plavi bili i nadomak remiju na Rujevici

Vezani članci

PORAZ BIJELO-PLAVIH NA RUJEVICI

Puljić u 88. minuti donio Rijeci pobjedu

Dva derbija i dva teška gostovanja u razmaku od samo četiri dana ipak je bilo previše za nogometaše Osijeka. Nakon pobjede u Maksimiru u prošlu srijedu Osječani su na Rujevicu došli prilično "izranjavani" ozljedama. Takvi, "karambolirani", orijentirali su se više na destrukciju nego konstrukciju igre, bili su nadomak remiju, ali su dvije minute prije isteka 90. minute ipak kapitulirali.

Malenica tragičar

Bila je to opora nogometna predstava s mnogo borbenosti, žestokih dvoboja, valjanja po terenu, bez imalo ljepote. Treneri takve ružne predstave obično okvalificiraju kao "prave prvenstvene". Na koncu je Rijeka prekinula niz ovosezonskih poraza od Osijeka, iako je sve baš mirisalo "na nulu". Domaćin je bio nešto opasniji, ali obrana Osijeka uspijevala je amortizirati te nalete. Sve do nesretne 88. minute kada je junak utakmice protiv Dinama, vratar Marko Malenica, postao tragičar riječke predstave. Ispala mu je jedna lopta na koju je natrčao Puljić i iz blizine odlučio pobjednika.

- Utakmica je bila vrlo čvrsta i tvrda, ali ne osobito kvalitetna. Mi smo u prvom poluvremenu bili previše rezervirani u napadačkom dijelu igre, premalo smo ugrožavali vrata domaćina. U nastavku smo se malo popravili u tome, ali imala je i Rijeka svoje prilike. Na kraju smo pogodak primili u vrlo specifičnim okolnostima u trenutku kada smo imali tri igrača manje na terenu. Ne znam zbog čega suci nisu dopustili ulazak Baraća u igru - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Naime, u trenutku kada je Puljić zabio, Osijek je stvarno imao osmoricu na travnjaku. Marić je isključen već ranije, Barać je pokraj aut linije predugo čekao dopuštenje za povratak u igru, a Mudražija je ostao ležati pred kaznenim prostorom Rijeke nakon sudara s Punčecom. No, zapravo najveći problem dogodio se u završnici te akcije kada je Malenica "zaspao na straži". Jednostavno nije smio primiti takav pogodak. No, uzalud je sad naricanje. Osijek je očito na Rujevici bio iscrpljen ozljedama i problemima, ali i s teškom utakmicom koju je odigrao samo tri dana ranije u Maksimiru. Boban i Lopa igrali su pod injekcijama, Barišić i Grgić nisu mogli ni to, Grezda je izvan stroja od ranije, a Ejupija muči alergija.

Sudački kriterij

Na sve to nadovezalo se i isključenje Marića 15-ak minuta prije kraja utakmice. Dakle, cijeli napadački ešalon Osijeka praktično nije bio u dobrom stanju, ili Zekić na neke njegove dijelovi uopće nije mogao računati.

Pomalo neuravnotežen bio je i sudački kriterij Frana Jovića. Nema dvojbe kako je Marić zaslužio oba žuta kartona. Međutim, prekršaji istog tipa koje su radili igrači Rijeke (Zuta i Raspopović laktom na Bobana nap.a.), ostali su nesankcionirani. Osim toga, Jović je strpljivo tolerirao stalne prigovore Acostyja i Raspopovića.

- Ne želim time umanjiti zasluženost Rijekine pobjede, ali imao sam dojam kako sudac nije na isti način primjenjivao disciplinske mjere za nas i Rijeku kod istog tipa prekršaja - konstatirao je Zekić.

Uzalud je sad diskutirati o tome, jer to je voda koja je prošla ispod mosta. Valja se fokusirati na ono što slijedi. Osijek je porazom zaostao u borbi za treće mjesto, a opet četvrta pozicija, koja znači plasman u Europu, čvrsto je zacementirana. Dakle, u preostalih pet kola bijelo-plavi bi trebali igrati bez grča i pritiska. Opet će biti motiva. Već u subotu protiv Lokomotive Kohorta slavi 30. rođendan, a Osijek nikada još nije izgubio utakmicu kada su bili jubilarni rođendani njegove navijačke skupine. Zekić će, pak, imati drugih briga. Jedna od njih bit će vezana uz izbor centralnog napadača za susret s Lokomotivom. Marić će prisilno odmarati zbog isključenja, a Ejupi je pod upitnikom zbog zdravlja. Uz to, čak osmorici igrača prijeti stanka jer imaju po dva žuta kartona. Određenih problema ima i u igri. Glavno je kako natjerati Lopu na bržu predaju lopte. Previše akcija koje počnu obećavajuće se razvijati, zapnu kod njega na "carini". Ovaj put izostale su i lopte u prostor, Boban se previše trošio u "leđnoj igri" i dobivao batine. To su stvari koje se daju eliminirati.

Dalibor KELER

RIJEKA - Stadion Rujevica. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja 5.101. Sudac Fran Jović (Zagreb) - 6. Strijelac: 1:0 Puljić (88). Žuti kartoni: Lopa, Marić (Osijek). Crveni kartoni: Marić (Osijek).

IGRAČ UTAKMICE: MAXWELL ACOSTY (RIJEKA)

RIJEKEA                          1 (0)

Sluga 6,5, Raspopović 6,5, Župarić 6,5, Punčec 6,5, Zuta 6,5, Bradarić 7, Grahovac 6,5, Acosty 7, Pavičić 5,5, (od 73. Krvžić 6), Heber 6, (od 83. Puljić 7), Čolak 5,5, (od 65. Gorgon 6,5 )

OSIJEK                            0

Malenica 5,5, Šorša 6, Škorić 6,5, Milović 6,5, Barać 6, Mioč 6, Jambor 6 (od 90. Šimunec -), Boban 5,5, Hajradinović 5,5, (od 68. Bočkaj 6), Lopa 5,5, (od 83. Mudražija -) i Marić 6.

osmorica

PRIMILI POGODAK S TRI IGRAČA MANJE NA TERENU

1:0

Kvržić je ubacio s lijeve strane, Malenica nije uspio ukrotiti loptu, nego ju je odbio ispred Puljića koji je iz neposredne blizine ugurao loptu u mrežu

Najčitanije iz rubrike