Regija
PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

VPŽ raspolaže s oko 100.000
hektara poljoprivrednog zemljišta
Objavljeno 22. travnja, 2018.

VIROVITICA - Uz nazočnost državnog tajnika Tugomira Majdaka, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa Darka Žužaka i Igora Pavkovića, predstavnika gradova i općina, predstavljen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. O njemu su, uz državnog tajnika, govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Lana Bogdan, Igor Miodrag i Manda Suman Bogdanović.

– Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu prezentirali smo predstavnicama općina i gradova s područja VPŽ-a. Oni su u tijeku izrada programa raspolaganja, a mi im dajemo smjernice kako bi dovršili taj program. Općine i gradovi definirat će raspoloživo državno zemljište za zakup i prodaju, kao i sve zajedničke pašnjake, ribnjake... VPŽ u svom sastavu ima oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od toga je velik dio državnog zemljišta na raspolaganju putem zakupa ili prodaje, a to u idućem razdoblju očekuju poljoprivrednici - rekao je Majdak.

Općine i gradovi dužni su donijeti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona. Državno zemljište daje se u zakup putem javnog natječaja na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Natječaj za zakup raspisuje se za katastarske čestice koje čine proizvodno-tehnološke cjeline površine najviše do 100 hektara. Majdak je istaknuo kako zakon omogućuje i izvlačenje poljoprivrednih površina iz šumsko-gospodarske osnove koje je potrebno staviti u Programe raspolaganja JLS-a. Tako će se omogućiti zakup i prodaja državnog zemljišta poljoprivrednicima koji žele povećati svoje proizvodne površine, a prije svega OPG-ovima i mladim poljoprivrednicima.V.Grgurić

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana