Regija
NASTAVAK OBNOVE MAUZOLEJA ELTZ

Radovi će potrajati do kraja listopada
Objavljeno 23. travnja, 2018.

VUKOVAR - Treća faza obnove Mauzoleja Eltz, zaštićenog kulturnog dobra u Vukovaru, završit će do kraja ove godine. Naime, Grad Vukovar prijavio je na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture nastavak sanacije Mauzoleja obitelji Eltz te kapelice sv. Roka i odobrena su sredstva za nastavak radova na obje građevine.

Marina Sekulić, pročelnica vukovarskog Odjela za kulturu i turizam, potvrdila je kako je za treću fazu sanacije Mauzoleja Eltz odobreno 150 tisuća kuna, a za drugu fazu sanacije pročelja kapelice sv. Roka 180 tisuća kuna.

- Prošlog smo tjedna potpisali ugovore i slijedi nam provedba javne nabave za izvođače radova. Potom će započeti konkretni zahvati koji bi trebali završiti do kraja listopada - rekla je Sekulić.

Mauzolej Eltz - kapela Uzašća Kristova građen je između 1907. i 1909. godine kao grobna kapela vukovarske vlastelinske obitelji Eltz i u Domovinskom je ratu posve devastiran i uništen. Smješten je na južnom rubu novovukovarskog “švapskog” groblja uz Gradski stadion, u ulici koja iz središta grada vodi prema park-šumi Adica. Upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i posljednji je put obnovljen davne 1926. godine. Dosadašnjim fazama obnove provedena je konstruktivna sanacija i početak uređenja pročelja, a radove su s više od milijun kuna financirali Grad Vukovar i Ministarstvo kulture RH. Treća fazu radova na Mauzoleju obuhvaća dovršetak uređenja pročelja te elektrotehničke instalacije u ukupnoj vrijednosti od 270 tisuća kuna.

Kapelica sv. Roka skladno je uklopljena u dvorski kompleks Eltz. Građena je donacijom Antuna Pohre de Rosenthalla 1740. godine kao zavjetna kapela i filijalna crkva za njemačke naseljenike u tom dijelu Vukovara. Prvotni barokni korpus kapele u klasicističkoj je obnovi 1805. godine proširen bočnim oratorijem i sakristijom. U agresiji na Vukovar teško je devastirana i oštećena, a građevinski je obnovljena donacijom Šibensko-kninske županije i potporom Vlade RH 2003. godine.

Prva faza njezine sanacije obuhvatila je zahvate na krovištu, a ove će se godine sanirati pročelje. D. Korpoš

Za ovu fazu sanacije Mauzoleja Eltz odobreno je 150.000 kuna, a za sanaciju kapelice 180.000 kuna

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike