Regija
DILJ D.O.O. ULAŽE U PROIZVODNJU I OSVAJA NOVA TRŽIŠTA

Godišnje proizvode trideset milijuna crjepova i desetak milijuna tzv. “blok-opeka”
Objavljeno 23. travnja, 2018.
Više od pola proizvodnje izvoze, rastu na tržištima Srbije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Kosova...

VINKOVCI - Poslovanje vinkovačkog proizvođača crijepa i opeke, Dilja d.o.o., s isturenim pogonom za proizvodnju opeke u Našicama, koji je prošle godine proslavio 95 godina postojanja, 2017. bilo je iznad svih očekivanja i, kako kaže direktor Dražen Ivezić, ostvaren je rast prodaje već četvrtu godinu zaredom, i to posebice na novim tržištima.

Rast prihoda

Najviše robe prodaju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali osvajaju i nova tržišta, poput Albanije i Kosova.

- Rast je posebno ostvaren na tržištima Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Bugarske, Kosova i Albanije koja nam je novo tržište otvoreno krajem 2016. U skladu s tim zabilježen je i rast prihoda i dobit iznad planirane. Naplata je također bila jako dobra pa smo uspješno izvršavali sve financijske obveze prema zaposlenima, prema dobavljačima i prema financijskim institucijama. Posebno valja istaknuti rast prodaje blok-opeke u Pogonu IGM Našice, koji je Dilj unajmio u postupku provedbe stečaja, gdje je zaposleno 40 radnika. Planiramo taj pogon kupiti u stečajnom postupku i nastaviti proizvodnju te sačuvati radna mjesta. Kada je o obujmu proizvodnje riječ, ostvarene su planirane količine uz činjenicu da se u proizvodnji u Pogonu 1, na Dilju, koristi nova sirovina, što je zahtijevalo prilagodbe u procesima sušenja i pečenja te nekoliko industrijskih proba koje su obavljene tijekom godine. Proizvodnja na oba Diljeva pogona i u Našicama nastavljena je tijekom cijele zime, što govori da prodaja ide jako dobro – kaže Ivezić. Dodaje kako je Dilj brojnim investicijama u posljednjih desetak godina dosegnuo razinu kvalitete koja zadovoljava sve europske norme te posjeduje najmoderniju tehnologiju za proizvodnju vrhunskog crijepa.

Dilj godišnje proizvede 2,6 milijuna četvornih metara crijepa ili nešto manje od 30 milijuna komada te oko milijun žljebnjaka i specijalnih crjepova, a godišnja proizvodnja blok-opeke je oko deset milijuna komada, odnosno 50 milijuna JNF-a. JNF je pokrata za jedinicu normalnog formata jer blok-opeka može biti obujma pet, pa čak i osam običnih opeka. Izvezu 65 posto crijepa, žljebnjaka i specijalnih crjepova te 50 posto blok-opeke. Prodajom u izvozu Dilj ostvari prihod veći od 10 milijuna eura.

Plaća 5200 kuna

- Prosječna plaća za prva tri mjeseca ove godine je 5200 kuna neto, a to je i dalje ispod državnog prosjeka. Posljednje tri godine povećavamo plaće u okvirima naših mogućnosti, a i dalje ćemo raditi u tom smjeru, ali to očigledno nije dovoljno pa mislim da bi se i država trebala dodatno angažirati te poreznim olakšicama omogućiti u Slavoniji brži rast plaća – kaže Ivezić.

Dilj je dobitnik brojnih nagrada u gospodarstvu i posebno je ponosan na Zlatnu kunu Hrvatske gospodarske komore koju je dobio kao najbolje veliko poduzeće u 2016., a uručena mu je na svečanoj sjednici u Vukovaru u prosincu prošle godine. To je, kaže Ivezić, jasan pokazatelj kako je Dilj na pravom putu i ima dobru perspektivu, ali za nagradu su zaslužni svi djelatnici koji svojim radom i odnosom prema poslu pokazuju veliku lojalnost i pripadnost poduzeću. Jedna od značajnih aktivnosti u prošloj godini koja se nastavlja i u ovoj je Projekt rekonstrukcije Linije 3 u Pogonu 1.

- Tijekom prošle godine pripremljen je Projekt rekonstrukcije Linije 3 u Pogonu 1 vrijedan oko 20 milijuna kuna, za što smo aplicirali i na natječaj za novac iz fonda EU-a, a koji se tiče energetske učinkovitosti. Projekt je u fazi valorizacije i ocjenjivanja stručne komisije i nadamo se da ćemo polovinom svibnja potpisati ugovore o realizaciji projekta te da ćemo u listopadu ove godine započeti s realizacijom. Vezano uz tu investiciju imamo i ulaganje u novo eksploatacijsko polje koje mislimo otvoriti do kraja ove godine. Ulaganje je to veće od tri milijuna kuna, a trenutno smo u fazi završetka izrade Studije o procjeni utjecaja na okoliš. Otvaranjem novog gliništa osigurat ćemo sirovinu za sljedećih 30 godina. Glinište Dren, kod južne obilaznice Vinkovaca, zatvorili smo 2016. procesom rekultivacije prema rudarskom elaboratu. Od tada, za oba proizvodna pogona, koristimo glinište Slavonka na sjeveroistočnoj strani grada, a to glinište napustit ćemo prije nego što je prvotno planirano zbog gradnje sjeveroistočnog dijela vinkovačke obilaznice pa smo s lokalnom upravom dogovorili prelazak na nove čestice i otvaranje novog gliništa Ervenica veličine 30 hektara. To, novo, glinište nalazi se u blizini postojećeg na potezu između Vinkovaca i Nuštra – kaže Ivezić.

Miroslav FLEGO
Nove investicije i zapošljavanja

Ivezić dodaje kako u ostvarenju ovog projekta imaju dobru suradnju s predstavnicima lokalne uprave u Gradu i Županiji i to je prva faza u realizaciji strategije Dilja. Ona uključuje nove investicije u idućih pet godina, što će dovesti do povećanja opsega proizvodnje, uvođenja novih proizvoda te, u konačnici, do zapošljavanja novih radnika.

projekt

rekonstrukcija linije 3

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana