Osijek
KRIZME I PRIČESTI POPUNILE RESTORANE

Neki rezervirali mjesta za svečani ručak još u siječnju
Objavljeno 23. travnja, 2018.
Cijena menija za ovakve prigode iznosi od 55 do 120 kuna * Često i po pedesetak uzvanika

Od početka ovoga mjeseca pa sve do početka lipnja osječki restorani računaju na svojevrsnu “žetvu”, jer već tradicionalno vrijeme kada se proslavljaju krizme i prve pričesti popune sve vikend-termine u ugostiteljskim objektima u Osijeku i okolici. Naime, posljednjih desetak godina umjesto u okruženju obiteljskog doma, slavlje za goste priređuje se u restoranima. Zanimljivo je kako su neki roditelji krizmanika i prvopričesnika mjesta za svečani ručak rezervirali još u siječnju. Jedan od njih je i restoran Slavonska kuća, gdje, kažu kako, unatoč tome što su proširili prostor, i dalje za pojedine datume moraju odbijati goste. Tajna je, smatraju, u činjenici što oni za takve događaje pojačaju uslugu i količinu hrane kako bi svoje goste pridobili za stalno.

- Mi za Veliki petak prodamo 500 fiševa, ali su tada možda i najbolji, jer računamo da će nam se zbog takve kvalitete bar 300 gostiju vratiti još koji put. Ne rukovodimo se pokvarenim razmišljanjem da goste u ovom razdoblju “ošišamo”, jer nam je upravo ovo vrijeme za besplatan marketing i reklamu kod gostiju - kažu u Slavonskoj kući.

Slično razmišlja i vlasnik restorana Corner i ZOO hotela Goran Mikinčić, koji ističe kako istu potražnju imaju posljednjih pet godina.

- Prosječan je meni kod nas 85 kuna, a puna su nam oba restorana. Neki su gosti rezervirali mjesecima unaprijed - kaže Mikinčić.

U restoranu Plus, u Domu HV-a, kažu kako bi čak da imaju još jednu dvoranu i nju mogli dupkom napuniti.

- Ove nam je godine znatno jača potražnja nego lani. Tako smo 8. i 15. travnja bili krcati, a rezervirani smo sve do lipnja. Ranije su rezervirale manje skupine, do 20 gostiju, a sada je riječ o grupama od 30 do 55 ljudi. Nudimo menije od 65 do 120 kuna, a zanimljivo je da ove godine imamo znatno veći interes za skuplje menije. Uz to radimo i catering koji je također vrlo tražen - objašnjava Zdravko Pavić iz restorana Plus.

Iako se tek nedavno otvorio nakon trogodišnje stanke, već je rezvirana i većina termina u restoranu Đeram Čarda.

- Ja sam lani radio kao glavni kuhar u restoranu dvorani Antea i datumi su se za sezonu krizmi i prve pričesti popunjavali od prosinca, a slično je i ovdje. Mi smo konkuretni i cijenama, nudimo najpovoljniji meni već od 55 kuna pa do 100 kuna, koliko stoji onaj s janjetinom ili teletinom ispod peke - kaže Ante Dozan iz Đerma.

Ipak, u nekim su nam se restoranima požalili kako im promet ove godine nije jednak onome prethodnih, za što ponajprije krive smanjen broj stanovnika u Osijeku. Tako Vladimir Krajnović iz Javora kaže kako se itekako osjeti da u Osijeku ima manje stanovnika, a neke slobodne termine u restoranima Galija i Karaka Dražen Borota također objašnjava odljevom stanovništva.

Nefreteta Z. EBERHARD
STOP SKUPIM DAROVIMA!

U konkatedrali su se svojedobno za naš list osvrnuli na darivanje krizmanika i prvopričesnika. “Uistinu me ljuti kada se govori o nečemu za vjerski život tako važno, kao što je to primanje Duha Svetoga, okrene na priču o darivanju. Navodno, darovi moraju biti jako skupi, čemu se protivim. Dovoljan je dar djetetu za krizmu Biblija koja stoji 150 kuna. Priče o tome da darovi moraju koštati nekoliko tisuća kuna smiješne su, posebice u ovo vrijeme. Bit je vjera, a ne darovi”, poručio je župnik Bernatović.

trend

CATERING JE DRUGA POPULARNA OPCIJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike