Osijek
DANI MEDIJSKE PISMENOSTI

Učenici, kao pravi novinari, radili intervju i reportažu
Objavljeno 23. travnja, 2018.
Novinarske su radionice pohađali učenici OŠ Dobriše Cesarića (Osijek) i OŠ Grigora Viteza (Poljana)

Glasova se redakcija na dva dana prošloga tjedna uistinu pomladila. A kako i ne bi kada su nam u goste, na radionice koje smo organizirali u okviru Dana medijske pismenosti, došli učenici i učenice dviju osnovnih škola – Dobriše Cesarića iz Osijeka i Grigora Viteza iz Poljane. Jedni su do nas stigli pješice, drugi su putovali tri sata autobusom, no svi su bili jednako spremni za stjecanje novih znanja.

Oba smo susreta počeli u sobi za uredničke kolegije, u kojoj su polaznici radionica, uz prezentaciju, učili o specifičnostima dnevnih novina, redakcijskoj hijerarhiji, o tome tko sve radi u novinama, što se događa od prvog jutarnjeg sastanka u redakciji do pokretanja novinske rotacije, a potom su se u redakciji družili s novinarima i urednicima koji su spremno odgovorili na sva njihova pitanja. Što su sve izvori vijesti, kako se obavlja selekcija vijesti, što su odlike dobrog novinara, kako se novinari specijaliziraju i zašto dopisnike nazivaju “Katicom za sve”, što je novinarski stil... U grafičkoj su pripremi vidjeli kako grafički operateri prelamaju stranice, a art direktorica Ivana Kainz objasnila im je ukratko što su novinski stupci, hijerarhiju tekstova na stranicama, fontove, značenje fotografija i drugo.

Intervju s Mijom

No, kako sve ne bi ostalo samo na predavanju i razgovorima, odlučili smo omogućiti učenicima da se i okušaju u novinarskim zadatcima. S učenicima OŠ Dobriše Cesarića posvetili smo se intervju, njegovim odlikama, načinima kako se za nj temeljito pripremiti, načinima vođenja, autorizaciji... Zajedno smo osmislili nekoliko pitanja odlučivši se da će naš fiktivni sugovornik biti nagrađivana osječka kantautorica Mia Dimšić. Iznenađenje je bilo to veće kada je nakon nekog vremena na vrata naše radionice pokucala, pogađate, baš ona! Ipak, novinari učenici nisu se dali smesti, a Mia je spremno i otvoreno odgovorila ne velik broj pitanja – na ona koja smo unapijed osmislili i na ona koja su učenici smislili u hodu. Štoviše, učenici su dobili ekskluzivu o novom spotu koju su potom kolegijalno ustupili urednici Glasove Zvjezdarnice Tanji Kvorki. Intervju ćete, što će biti kruna poseta učenika OŠ Dobriše Cesarića, imati prigodu i pročitati s obzirom na to da će biti objavljen u Glasu Slavonije. A kako to obično biva na presicama na kojima sudjeluju pjevači, Mia je otpjevala dvije svoje uspješnice i ostala na druženju uz pizzu.

Reportaža iz teatra

Učenice OŠ Grigora Viteza iz Poljane posvetile su se pak reportaži, omiljenom žanru mnogih novinara. Nakon što smo razgovarali o njezinim odlikama poput autentičnosti, slobodne strukture, važnosti detalja, prenošenju atmosfere, dojmova i citata, uputili smo se u pratnji Glasova fotoreportera Gojka Mitića u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Dakako, ne kao gledatelji, nego kao reporteri koji će zaviriti u svaki kutak Thalijina hrama. U pratanji Ane Đapić, organizatorice gledališta i vizualne propagande, bili smo u gledalištu, na pozornici i iza nje, u krojačnici, fundusu kostima, sobama za probe, garderobama..., a onda su učenici u svečanom foyeru upoznali Sanju Toth, prvakinju Opere HNK Osijek, s kojom su obavili kraći intervju. Sanja im je, objašnjavajući tehniku pjevanja, zapjevala ariju iz operete “Jalta, Jalta”, zaradiši pljesak učenica kojima je ovo bio prvi susret s osječkim kazalištem. Pri povratku u redakciju kratko smo se prošetali središtem grada, pri čemu su učenice doznale kako gotovo sve što su vidjele može biti vijest, primjerice, turisti pred konkatedralom, rupa na pločniku, sniženje u prodavaonicama, red za sladoled... Uz pizzu u redakciji i razgovor o dojmovima pao je dogovor o pisanju reportaže i roku kada ona mora biti poslana urednici. Jesu li mlade reporterke bile na visini zadatka, doznat ćete kada pročitate njihovu reportažu u Glasu Slavonije.

Mediji - dio života

Inače, Dane medijske pismenosti organizirali su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u suradnji s brojnim partnerima i vodećim medijskim kućama. Pozivu se, dakako, odazvao i Glas Slavonije. “Mediji su u sve većoj mjeri dio života djece, i zato je iznimno važno da im omogućimo da razvijaju vještine medijske pismenosti. Dani medijske pismenosti odgovor su na potrebu djece i roditelja da ih podržimo na tom putu”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Glas Slavonije svojom uređivačkom politikom te održavanjem ovih i sličnih radionica za mlade kontinuirano prodonosi razvoju medijske pismenosti, želeći svojim sadržajem i pristupom biti zanimljiv i mladoj čitateljskoj publici.

Ivana RAB GULJAŠurednica/voditeljica radionice Dani medijske pismenostiu Glasu Slavonije
TKO NAM JE BIO U GOSTIMA

OŠ DOBRIŠA CESARIĆ, OSIJEK: Branimir Kruzić, Helena Podbarac, Jelena Simčić, Korina Jović, Lara Čarapović, Lara Dominić, Maja Sitek, Manon Tomić, Marko Pekić, Mia Gjurinovac, Zrinka Kozić; Dino Kričkić (nastavnik u pratnji)

0Š GRIGORA VITEZA, POLJANA: Katarina Jurić), Katarina Frklić, Ela Lončarević, Ines Keć, Ines Somođvar, Ana Balog, Martina Valčićak, Helena Štimac, Gabriela Borovičkić, Ana Štimac; Marina Piria (nastavnica u pratnji)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana