Sport
ČETVRTFINALE EHF KUPA

Čudo u Našicama, NEXE razbio Fuchse Berlin
Objavljeno 21. travnja, 2018.
NEXE je čak u 56. minuti poveo i „plus deset“!

Ljudi pa je li to moguće, nekada je vikao Mladen Delić. Semafor nakon prvog četvrtfinalnog susreta u Našicama pokazivao je 28:20. Za domaćina. NEXE je naime svladao njemačkog Fuchse Berlina, momčad iz najjače lige svijeta, koja pretendira za nastup u Ligi prvaka s nizom sjajnih internacionalaca. Bila je to sjajna predstava momčadi Hrvoja Horvata koja je, nakon dva poraza od Dubrave i Varaždina 1930 pokazala svoje sasvim drugo lice i sada svima pokazala kako to izgleda NEXE kada igra na vrhunskoj razini.


Izravno iz Kiela gdje su odigrali derbi Bundes lige momčad Fuchse Berlina u Našice je stigla sa samo 12 igrača, barem ih je toliko bilo prijavljeno u zapisnik. Na listi ozlijeđenih su i dvojica hrvatskih igrača u redovima „lisica“ Marko Kopljar i Stipe Mandalinić. Zato je središnjicu 6-0 obrane zagospodario preostali dvojac hrvatske kolonije u Berlinu Jakov Gojun i Drago Vuković, koji je igrao u napadu na poziciji srednjeg vanjskog. Uoči susreta hrvatski reprezentativac Jakov Gojun najavio je kako očekuje kako će se NEXE „baciti na glavu“. I doista je tako bilo u prvih 30 minuta. Zvuči već nestvarno kako su Našičani nakon 30 minuta igre imali prednost od tri pogotka nad trećim sastavom Bundes lige. A još nestvarnije da su Našičani imali i vodstvo od pet razlike. U 26. minuti nakon kontre Zrnić je iskoristio što se suparnički vratar njemački reprezentativac Silvio Heinevetter nije vratio na vrijeme među vratnice. Obrana Našičana koja je najčešće igrala u zoni 5-1 djelovala je fanatično, a potpomognuta i odličnim izdanjem vratara Kristiana Pilipovića. Kako bi ovo mogao biti njegov dana pokazao je kada je obranio sedmerac danskom desnokrilnom reprezentativcu Hansu Lindbergu. Moglo se na odmor otići i s većom razlikom. Imao je NEXE napad kod rezultata 12:8 nisu to iskoristili pa je Lindberg postigao prvi pogodak iz igre za smanjenje vodstva NEXE-a na tri razlike.

Intenzitet nisu ispuštali našički „gromovi“ ni u nastavku. Čak se činilo kako su se potpuno opustili pa su Zrnić i Barišić-Jaman u 36. minuti „prodali“ cepelin za vodstvo 16:11. Potpuno su gosti bili izluđeni u 42. Minuti. Prvo je Zrnić pogodio sedmerac s „felšom“ za vodstvo 19:13, onda je Pilipović obranio sedmerac Elissonu, da bi minutu potom Eter pogodio za NEXE-ovo nevjerojatno vodstvo 20:13! Otvorila se prigoda Našičanima u 48. minuti otići na „plus osam“. Prvo je Pilipović „poludio“ i obranio treći sedmerac. Nakon Lindberga i Elissona nova žrtva bio je Wiede. No, uzvratio je slovački vratar Peter Stochl, koji je obranio sedmerac Zrniću. Ipak, „plus osam“ stiglo je već minutu kasnije. Pilipović je potpuno „zaključao vrata“, a u napadu kao tenk na crti se borio Marin Šipić pa je svojoj momčadi donio vodstvo od 22:14, a trenera Nijemaca Velimira Petkovića natjerao na zvanje time-outa. Ovako nešto sigurno nisu mogli predvidjeti ni u najgorem scenariju. Nisu Našičani stali. U 52. Minuti imali su velikih 23:14 kada je Barišić-Jaman zabio iz sedmerca. Iskusni lijevi vanjski NEXE-a preuzeo je odgovornost u završnici susreta. NEXE je čak u 56. minuti poveo i „plus deset“, no s tri uzastopna pogotka na prazna vrata gosti su smanjili na 26:19 u 57. minuti. NEXE je na kraju stigao do velikih osam pogodaka prednosti. U posljednjem napadu osmi put „top“ je opalio Saša Barišić-Jaman za veliko slavlje i jedan od najvećih skalpova našičkog kluba u povijesti. Ipak, treba izdržati još 60 minuta u Berlinu i sačuvati osam razliku. NEXE na Final fouru EHF Kupa. Kakvo bi to čudo bilo!


Dobre vijesti nisu stale samo na visokoj pobjedi nad Fuchse Berlina. Iz Poreča je stigla vijest kako je domaća momčad svladala Dubravu, pa NEXE i u domaćem prvenstvu ponovno ovisi o samom sebi u borbi za drugu poziciju. No, slijedi novi naporni tjedan, prvo u utorak derbi susret s PPD Zagrebom, a potom gostovanje u Berlinu. K.Lacković


 

NEXE 28 (12)
Fuchse Berlin 20 (9)


NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.000. Suci: Peter Horvath i Marton Balazs (Mađarska).
NEXE:  P. Lelić, Pilipović (11+3),  Šipić 3, Gadža 6, Leban 1, Eter 1, Zrnić 3 (1), Mrđenović, Barišić-Jaman 8(1), Buvinić 3, Greganić, Jurić-Grgić, Čuić, Lavrič 1, Tomić 1 i Brumen,
FUCHSE BERLIN: Heinvetter (5+1), Stochl (2+1), Elisson, Wiede 5(1), Milde, Vuković 1, Struck 1, Gojun 2, Lindberg 5(2), Fath 4, Reisky i Koch 2.
SEDMERCI: NEXE 4 (2), Fuchse Berlin 6(3); ISKLJUČENJA: NEXE 14 minuta (Tomić 2+2, Eter 2, Lavrič 2, Mrđenović 2+2, Šipić 2), Fuchse Berlin 8 minuta (Gojun 2+2, Struck 2, Wiede 2).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike