Mozaik
HRVATSKI KUHARSKI KUP

Varaždinci Marin Pozder i Karlo Štorga ukupni pobjednici na 14. ''Zlatnoj jabuci''
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - Marin Pozder i njegov pomoćnik Karlo Štorga iz Restorana Bedem iz Varaždina odličnom pripremom jela osvojili su ukupno prvo mjesto na 14.Zlatnoj jabuci u Vinkovcima, u okviru 4.kola Hrvatskog kuharskog kupa.

Nakon što su tri kola Hrvatskog kuharskog saveza održana u Slavonskom Brodu, Solinu i Bjelovaru, četvrto kolo održano je u Vinkovcima u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije u restoranu "Barun Trenk" pod nazivom 14. "Zlatna jabuka", a u nazočnosti dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i kulinarskog promotora Podravke Dražena Đuriševića, te predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog.

Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu  pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču.

 

Prosudbeno povjerenstvo činili su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog kupa: Dragica Lukin,  Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića iz Osijeka, Dražena Šafera iz Orahovice, Marijana Bošnjaka iz Popovače i Stjepana Franjića iz Bošnjaka.

Natjecatelji su pokazali stručno znanje u pripremi svečane hladne plate  od divljači (jelen ili srna), šljiva, brusnica, povrtna garnitura, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog buta, svježeg sira i šljivovice sa prilogom od šparoga, slanine od crne svinje i gomoljastog povrća, te desert od jabuke, maka, grožđica, te biskvita ili prhkog tijesta.

 

U ukupnom poretku na kraju prvo mjesto osvojili su:  Marin Pozder i Karlo Štorga  iz Restorana ''Bedem'' iz Varaždina, drugo mjesto osvojili su: Dario Špehar i Igor Jularić iz Hotela Plitvice, Lička kuća, Plitvička jezera, dok je treće mjesto osvojio Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin. Osim troje prvoplasiranih sudjelovali su: Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić, Chef.hr, Koprivnica, Sandra Jadek i Željko Jadek iz Udruge kuhara i slastičara grada Orahovice, Marko Jelušić i Ivan Plivelić iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Ivan Divković i Grgur Bočkarjov iz Srednje strukovne škole Vinkovci,  te Suzana Tisaj i Marko Uremović iz Restorana Barun Trenk, Boso d.o.o Vinkovci.

 

-U pripremi hladne plate radio sam jelen file u ugljenu od borovih iglica sa farsom od kunića i opnom od mrkve. Terina je bila napravljena od jelen karea sa pinjolima, koštice od buče,  začinskim biljem, žele od brusnice, daikon kocka i povrtna garnitura. Kad govorimo o glavnom jelu koristio sam svinjski but sa svježim sirom, prahom od bućinih koštica, pire od buče s povrtnom garniturom, umak je bio demi glace i koristio sam  prah od cikle. Na kraju radio desert, parfe od jabuke sa želeom od maka, crnim biskvitom u kojeg sam stavio kakao i grožđice, košarica od prhkog tijesta sa slastičarskom kremom, rekao je Marin Pozder, ukupni pobjednik 14.''Zlatne jabuke'' u Vinkovcima.

 

U sklopu večeri imali smo aukciju svečane torte koju je radila  Marija Bošnjak iz Srednje strukovne škole Vinkovci sa svojim učenicima Markom Jelušićem i Ivanom Plivelićem.

-Svečana torta je bila pripremljena od oraha, maka plavog i bijelog, te jabuka koju krasi miror glazura i u centru torte kao ukras jabuka zlatne boje. Osim toga smo radili jednu skulpturu od čokolade u obliku vinkovačkog suvenira Oriona, rekla je Marija Bošnjak.

Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije ove godine obilježila je 15 godina uspješnog rada, a predsjednik Jozo Gale na svečanosti na kraju 14.''Zlatne jabuke'' postao je član Akademije, Hrvatskog kuharskog saveza.

 

Prigodnim riječima 14.''Zlatnu jabuku'' otvorio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, dok je sve nazočne uvodno pozdravio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Folklorni ansambl ''Lisinski'', a  Aleksandar Durman  red. Prof. ispričao je sve vezano uz najstariji indoeuropski kalendar Orion, modeli Udruženja manekena ''Loreena'' iz Vinkovaca nosile su odjeću Srednje strukovne škole s motivima Oriona, te održana  promocija kišobrana s motivima Oriona, za dobru zabavu do jutarnjih sati pobrinuo Tamburaški sastav ''Tambura band''.

Mario Kokaj

U kategoriji hladna plata prvo mjesto osvojili su: Marin Pozder i Karlo Štorga  iz Restorana ''Bedem'' iz Varaždina, drugo mjesto osvojili su: Dario Špehar i Igor Jularić iz Hotela Plitvice, Lička kuća, Plitvička jezera, dok su treće mjesto osvojili Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin.
U kategoriji toplih jela prvo mjesto osvojio je Dario Špehar i Igor Jularić iz Hotela Plitvice, Lička kuća, Plitvička jezera, drugo mjesto osvojio je Marin Pozder i Karlo Štorga  iz Restorana ''Bedem'' iz Varaždina, dok su treće mjesto osvojili Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin.
U kategoriji deserta osvojili Sandra Jadek i Željko Jadek iz Udruge kuhara i slastičara grada Orahovice, drugo mjesto osvojili su Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić, Chef.hr, Koprivnica, dok su treće mjesto osvojili Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin,
Najčitanije iz rubrike