Regija
ODRŽANA MANIFESTACIJA

Prvi Dani turske kulture u Slatini
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Vezani članci

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA TURSKIH PEJZAŽA

Andreja Berković predstavila Jesen u Kapadokiji

SLATINA - Od 17. do 20. travnja u Slatini su po prvi puta održani Dani turske kulture. Riječ je o manifestaciji koja je rezultat posjeta koordinatora Turske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj TIKA za Hrvatsku pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu Haşima Koça Slatini krajem veljače ove godine i dogovora o uspostavljanju značajnije suradnje.
U Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazani su turski filmovi, komedija Gazda želi sretan kraj i drama Leptirov san te su održana putopisna predavanja o Turskoj u organizaciji OŠ Josipa Kozarca i Udruge za održivi razvoj i rekreaciju Motiv. U petak su Slatinu posjetili ataše Haşim Koç i tajnik TIKA-e Anes Hasanović i oni su tom prilikom s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, njegovim zamjenicima Sanjom Mrzljak Jovanić i Bojanom Plantakom, predsjednikom Gradskog vijeća Dariom Vrbaslijom, ravnateljicom Zavičajnog muzeja Dragicom Šuvak, gradskim pročelnicima i drugim domaćinima u prijateljskom ozračju posjetili slatinske odgojno-obrazovne ustanove, a upoznali su i djelovanje udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac u Slatini i Jaglac u Orahovici.
Uslijedio je bogati tursko-hrvatski program prijateljstva u prostorijama Zavičajnog muzeja Slatina, a sastojao se od otvorenja izložbe fotografija Jesen u Kapadokiji Andreje Berković, njezina putopisnog predavanja i izlaganja Dragice Šuvak o posuđenicama iz turskog jezika u hrvatskom govoru. Program je zaključen „slatkim zalogajčićima“, druženjem uz originalnu tursku baklavu, hrvatske i turske slastice, čaj i kavu.

– Razgovarali smo o projektima, o mogućoj suradnji, i prije svega o nastavku komunikacije koja će, vjerujem u idućih nekoliko godina doista zaživjeti, jer mislim da smo se međusobno doista sjajno predstavili. Prijatelji iz Turske pokazali su koliko ih zanima suradnja s Hrvatima i nama u Slatini, ocijenio je gradonačelnik Denis Ostrošić. On se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji gostovanja, osobito predstavnicima agencije TIKA, koji su omogućili da Dani turske kulture u Slatini prerastu u nešto mnogo veće i značajnije.

Turski gosti iz Slatine nose pozitivne utiske, vjerujući da je sve to početak jednoga novog prijateljstva i novih projekata. – Mi smo potpuno uvjereni da će ova suradnja biti realizirana i da će biti dugotrajna. Naš prvi projekt bit će muzej u Slatini, u kome ćemo dio koji prikazuje tursku kulturu podići na jednu višu razinu, s multimedijom koja će omogućiti i zvučni doživljaj turskih riječi. Imat ćemo također jedan projekt u Dječjem vrtiću Zeko, gdje planiramo opremanje logopedskog kabineta, a dalje ćemo vidjeti potrebe u Slatini i odluke glavnog ureda TIKA-e u Ankari, izjavio je Haşim Koç.    
Uz Grad Slatinu i Tursku agenciju za međunarodnu suradnju i razvoj TIKA pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, u organizaciji i izvedbi programa u Slatini sudjelovali su Zavičajni muzej, gradska Turistička zajednica, sve odgojno-obrazovne ustanove i nekoliko udruga.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike