Ekonomija
U OSIJEKU DVIJE SAJAMSKE MANIFESTACIJE

Otvoreni 15. SALORI i 22. Motomobil: Tri dana lova, ribolova i automobila
Objavljeno 20. travnja, 2018.

U organizaciji tvrtke Osječki sajam d. o. o. jučer su na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku otvorena dva sajma - 15. sajam lova, ribolova i turizma SALORI i 22. sajam automobila i prateće industrije MOTOMOBIL.

Priredba se do nedjelje, 22. travnja, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Suorganizatori su Lovački savez Osječko-baranjske županije, Hrvatski športsko-ribolovni savez (HŠRS), Turistička zajednica i Streljački savez OBŽ-a. Posjetitelji na 2000 četvornih metara zatvorenog i 3000 četvornih metara otvorenog prostora mogu pogledati štandove stotinjak izlagača s ribičkom i lovačkom opremom, plovila, automobile, motore, skutere, kao i ponudu i novitete prateće industrije.

Kako je izjavio Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma, ta se dva sajma odlično nadopunjuju i čine jedinstvenu cjelinu te doprinose razvoju gospodarstva. Podsjetio je da je proradila virtualna platforma, prvi hrvatski Virtualni sajam na kojemu će se ponuda izlagača na sajmovima moći vidjeti 365 dana u godini.

Okosnica razvoja

Predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Željko Požega naglasio je kako je sve više događaja na sajamskom prostoru Pampas, što je dokaz da tvrtka Osječki sajam dobro radi, te im je čestitao na organizaciji tih dvaju sajmova.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović rekao je da je jedna od okosnica razvoja županije turizam i da takve manifestacije tomu doprinose. Predsjednik HŠRS-a saveza Vladimir Sever i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak najavili su, svatko iz svog segmenta, što njihovi savezi nude posjetiteljima na sajmu.

Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, izaslanik predsjednika Vlade RH i izaslanik ministra poljoprivrede Željko Kraljičak.

- Okupili smo se da pokažemo što Slavonija, Baranja i Srijem imaju, koji su to potencijali i kako ih na najbolji način koristiti da dobijemo određene prednosti od toga. U razvojnim planovima slavonskih županija lov i ribolov stavljaju se kao mogući potencijali stvaranja veće ekonomske vrijednosti, gospodarskog razvoja i mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta - rekao je Kraljičak.

Održivost lovstva

Naglasio je kako treba zaštititi nositelje aktivnosti u prirodi – lovce i ribiče.

- Ministarstvo poljoprivrede izradilo je nacrt prijedloga zakona koji treba pomoći održivosti našeg lovstva. Uz sadašnje zakonsko rješenje ne možemo sačuvati održivost lovstva. Ako kao posljedicu pravomoćnih sudskih presuda, za štetu koja je nastala u prometu, u pravilu imamo sudsku praksu da se lovačka društva proglašavaju krivima i na temelju presuda odlaze u blokadu i likvidaciju, time ugrožavamo razvoj lovstva kao gospodarske djelatnosti i razvoj naših županija. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo mora, prometa i veza s Hrvatskim lovačkim savezom pokrenuli su aktivnost da se osiguraju financijska sredstva, kako bi premijama i policama osiguranja uspjeli sačuvati naše udruge i održivost lovstva, ali i pravosudni sustav koji je opterećen nepotrebnim sudskim postupcima utvrđivanja odgovornosti za štete na prometnicama, a isto tako i vlasnike automobila da osiguranjem mogu nadoknaditi štetu koju su pretrpjeli pri naletu na divljač - rekao je Kraljičak.

Dodao je kako očekuje da se o tomu očituju i druga nadležna ministarstva i tijela.

- Želim da već u ponedjeljak možemo reći da imamo rješenje kako sačuvati održivost lovstva u Hrvatskoj, a prije svega sačuvati sugrađane, vlasnike vozila, koji su svakodnevno izloženi riziku naleta na divljač - rekao je Kraljičak.

Jučer, prvog dana sajma, održano je natjecanje u streljačkoj disciplini lovački parkur i prezentacija enološke i gastronomske ponude. Dodijeljene su nagrade za riblje najulove Slavonije i Baranje, a održano je i završno ocjenjivanje trofeja divljači.

Jasminko NIKOLIĆ
Kormoran postaje lovna divljač

Govoreći o zaštiti ribolovnih voda, Kraljičak je naglasio kako je “stajalište Ministarstva poljoprivrede da će veliki vranac (kormoran), koji nanosi štetu na ribnjacima i drugim vodama, postati lovna divljač, kako bi se smanjila šteta koju nanosi”.

Subota i nedjelja na sajmu

Danas (subota), uz stalnu ponudu na štandovima i otvorenom prostoru, u 9 sati počinje SALORI Kup 2018., natjecanje u lovu ribe udicom na plovak. Održava se na jezeru Đola u Dardi. Organizatori su HŠRS i ŠRD Amur Darda. Na Pampasu u 9 sati počinje revijalno kuhanje čobanca (kuhaju lovci), a u 10 sati natjecanje je u lovačkom parkuru. U 11.30 počinju 22. Susreti lovačkih rogista i pjevačkih zborova. U 14 sati revijalna je priprema lovačkih specijaliteta. U nedjelju, 22. travnja, u 9 sati počinje 5. Državno prvenstvo HŠRS u kuhanju fiš-paprikaša “Fiš majstor”, a u 10 sati natjecanje je u lovačkom parkuru. U 10 sati slijedi dodjela literature lovnim pripravnicima te predavanje za lovce pripravnike. U 12 sati je Skupština Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije. U isto je vrijeme i dodjela nagrada kuharima fiš-paprikaša.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike