Kultura
IZLOŽBA SKULPTURA U VINKOVAČKOM KAZALIŠTU

Zlatka Smiljanića nadahnula je paleontologija i fantastika
Objavljeno 21. travnja, 2018.

VINKOVCI - Vinkovački skulptor Zlatko Smiljanić (34) predstavio se u kazališnoj galeriji GK-a “Joza Ivakić” izložbom naslovljenom “Skulptura znanosti i fantastike”. Dvadesetak je radova uglavnom inspiriranih paleontologijom, matematikom i fantastikom. Smiljanić je pohađao Školu za primijenjene umjestnosti i dizajn u Osijeku te maturirao 2003. s radom “Ženski torzo”, a nakon volontiranja i sudjelovanja u projektima u Udruzi mladih Dunav iz Vukovara i Naša djeca u Vinkovcima, 2006. upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, Likovni odsjek. Prvostupništvo završava diplomskim radom u skulpturi “Spomenik prvim mačićima”.

Još dok je studirao, Smiljanić je izlagao samostalno na Esseconu, Osječkoj konvenciji SF-a, fantastike i horora 2007. te na još nekim skupnim izložbama. Izlagao je i na Starteru, izložbi prve generacije diplomanata u projektu UAOS-a te na projektu Cib-art u Vinkovcima, a u Sisku je u Gradskom muzeju izlagao tri rada na temu vunastog mamuta. Smiljanić se predstavio radovima nastalima od 2007. do najnovijih iz ove godine, a naslovi su im Gavran, Klikćući orao, Deinotherium, Zmaj u kamenom krugu, što također govori o interesima vinkovačkog skulptora.

- Počeo sam izlagati još kao student, ali shvatio sam kako moram imati i financijsko zaleđe da bih mogao raditi ono što volim. Krenuo sam izrađivati rekonstrukcije prapovijesnih životinja za koje ima interesa, čak i kod nas. Većina mojih naručitelja su stranci i njih zanima, primjerice, rekonstrukcija kostura dinosaura ili neke druge prapovijesne životinje. Druga tema koja me zanima je fantastika. Čovjek čita Tolkiena, Artura Clarka, nešto u čemu se može suživjeti sa svijetom koji je konstruiran prema svojim načelima. Slično se tako mogu čitati rekonstrukcije ekosustava koji su davno nestali. Radim uglavnom tehnikom papir-mache, kaširani papir, dakle mješavina papira s vezivom koji je lagan i snažan i jeftin, a to je važno kada radim veće skulpture. Slon kojega sam ovdje izložio heraldički je simbol općine Marija Gorica, gdje ću početkom lipnja predstaviti tu i još tri skulpture – rekao je Zlatko Smiljanić, čiju izložbu Vinkovčani mogu razgledati do početka lipnja. M. Flego

Radi uglavnom tehnikom papir-mache, kaširani papir, što je lagano, snažno i jeftino

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike