Kultura
“BIJELA KUGA” 22. I 23. TRAVNJA U BARUTANI

O ljubavi i tajnama u dubinama naših bića
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Umjetnička akademija u Osijeku, u suradnji s virovitičkim kazalištem, 22. i 23. travnja u Barutani organizira izvedbu predstave “Bijela kuga”, s početkom u 19 sati. Izvedba u ponedjeljak je s dijelovima na njemačkom jeziku.

“Bijela kuga” poetsko je realistička predstava o pokretačkoj sili koja jedina može preoblikovati bližnjega - o ljubavi i tajnama koje krijemo u dubinama naših bića.

Radnja dramatizacije, kao i romana Dubravka Habeka  smještena je na kraj 1. svjetskog rata, kad u Bilogorskoj županiji vlada bijela kuga: novorođenčad i žene na porodu umiru, natalitet pada. Školovana primalja Elizabeta, podrijetlom Austrijanka, dolazi u provinciju, u selo kraj Bjelovara, gdje se susreće s kobnim posljedicama neznanja seoskih žena, nesvjesnih opasnosti koje ih čekaju u trenutku porođaja ili “micanja” ploda.

U predstavi sudjeluju: Branka Bart i Katica Šubarić, u ulozi Elizabete, Luka Stilinović, Vedran Dakić, Matko Duvnjak Jović u ulozi Elizabetina zaručnika Wolfganga, te kor seoskih žena predvođen Selenom Andrić (Barica) i  Annom Jurković (Rozika), tu su još Monika Lanšćak (Janica), Tena Pataky, Lucija Subotić, Magdalena Živaljić Tadić, Domagoj Ivanković i Rea Kamenski-Bačun. Scenu potpisuje Krešimir Tomac, kostime Larisa Vukić (pod mentorstvom izv. prof. art. Jasmine Pacek), glazbu Marijan Čavar, a režiju Robert Raponja. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike