Kultura
10. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Bez pritiska natjecanja, bez bodova i bez konkurencije
Objavljeno 21. travnja, 2018.
Slatinska škola deveti je put domaćin smotre, što je za školu veliki događaj

SLATINA - Ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica na početku jubilarne, 10. međužupanijske smotre mladih pijanista, učenika osnovnih i srednjih glazbenih škola sa zadovoljstvom je pozdravio goste i sudionike, prvi put pod novim imenom naše škole, koja odnedavno nosi ime hrvatskog i svjetski priznatog skladatelja rođenog u Slatini, koji je nedavno, na žalost, preminuo.

Slatinska škola deveti je put domaćin smotre, što je za školu veliki događaj i priznanje, osobito jer sudionici rado dolaze u Slatinu i tu se osjećaju dobrodošlima. Naime, samo je prva smotra održana u Osijeku, a potom se udomaćila u Slatini. Održava se svake druge godine, naizmjenično sa smotrom mladih violinista.

Pozdravljajući sudionike u ime Agencije za odgoj i obrazovanje, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira glazbenih škola Slavonije i Baranje, prof. Zdravka Tekić Dadić, naglasila je da su slatinske smotre od 2008. povezane sa Stručnim vijećem u jedinstven događaj pa se uz koncerte učenika uvijek održi i predavanje u svrhu usavršavanja profesora. Posebno je zahvalila djelatnicima i ravnatelju na izvrsnoj organizaciji i uvijek toplom prijmu.

– Cilj okupljanja druženje je uz glazbu, suradnja, razmjena iskustava, motivacija za mlade klaviriste, bez pritiska koji sa sobom nosi natjecanje, bez bodova, bez rang-lista, bez konkurencije - rekla je voditeljica Tekić Dadić.

Dobrodošlicu i mnogo dobrih nota sudionicima su poželjeli i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je smotru i otvorio. Ravnatelj Brzica javno je zahvalio Županiji i Gradu na svemu što čine za školu od osnutka, nadajući se tomu i u budućnosti.

Na smotri su sudjelovali mladi pijanisti, glazbeni pedagozi te ravnatelji 13 glazbenih škola iz: Donjeg Miholjca, Đakova, Našica, Nove Gradiške, Osijeka, Pakraca, Požege, Slatine, Slavonskog Broda, Valpova, Vinkovaca, Virovitice i Vukovara. Nastupila su 63 mlada pijanista u pet kategorija, a njihove nastupe pratilo je 40 nastavnika klavira.

U prve tri kategorije nastupili su učenici osnovnih glazbenih škola, njih 27 u A kategoriji (prvi i drugi razred), 19 u B kategoriji (treći i četvrti razred) i 13 u C kategoriji (peti i šesti razred). Nastupila su i dvojica učenika u D kategoriji (prvi i drugi razred srednje škole) te dvije učenice u E kategoriji (treći i četvrti razred srednje škole). Među pijanistima koji su nastupili u Slatini ima i već profiliranih glazbenika koji su osvajali prve nagrade na uglednim međunarodnim natjecanjima.

U sklopu smotre održana je sjednica Stručnog vijeća nastavnika i ravnatelja glazbenih škola, na kojoj je predavanje o tehničkom razvitku učenika klavira radom na etidama i skalama održala Jelica Kuzmin, prof. savjetnica iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca i voditeljica Stručnog vijeća nastavnika klavira glazbenih škola središnje Hrvatske. Ona je poslije svake kategorije mladih pijanista iznijela svoj osvrt.

Tekst i foto: Petar ŽARKOVIĆ

devet

SMOTRA UGOSTILA JE SLATINSKA ŠKOLA

ISKUSTVO JAVNOG NASTUPA

- Pratim smotre mladih pijanista i doista se vidi napredak kroz suradnju među kolegama i školama. Smotre su vrlo korisne i zato što mladima omogućavaju stjecanje iskustva javnog nastupa. Tako napreduju, slušaju jedni druge i tako sami ocjenjuju i prosuđuju svoje napredovanje. Kategorije su po razredima, što je bolje nego da su po godištima. Bavljenje glazbom beskrajno je važno u današnje vrijeme, kada nas sve odvlači od sadržajnih, lijepih i plemenitih vrijednosti. Nadamo se da će sati i sati individualnog rada s djecom od njih načiniti bolje i plemenitije ljude, a time i naše društvo učiniti boljim - vjeruje prof. Kuzmin.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike