Magazin
SVI U SKLONIŠTE

Preživjeti apokalipsu ispod zemlje
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Napetosti između dvije svjetske supersile, SAD-a i Rusije, uključujući i aktualno “Sirijsko pitanje”, osim konkretnih prijetnji eskalacijom sukoba većih razmjera, također iznova daju novi zamah strahu za opstanak civilizacije i ljudskog roda.

Naravno, strah nije samo zbog eventualnih oružanih sukoba u zraku i na kopnu (iako i njih treba uzeti za ozbiljno), nego od “pozadine priče” koja se odnosi na nuklearnu prijetnju miru koja u novom hladnoratovskom ozračju poprima nove zlokobne obrise. Pritom razmetanje aresnalom novih superoružja, suvremenih (i za obrane neuhvatljivih) raketnih projektila s atomskim bojevim glavama, uz svu silu napredne tehnike i tehnologije, doista se čini kao dodatno crnilo u ionako crnom scenariju kako sadašnjosti tako i budućnosti.

NOVE DOZE STRAHA

Uz Trumpa i Putina sve je moguće, reći će pesimisti, premda gledajući pragmatično (iz njihovog kuta) teško da bi se Amerikanci i Rusi usudili izazvati 3. svjetski rat i još k tome začeti nuklerarni sudnji dan. Ta se opcija, unatoč posve ozbiljnih prijetnji, srećom, ne čini (za sada) ostvarivim planom koji bi i njih i sve nas mogao koštati života. No, druga strana priče itekako je zanimljiva, jer je vezana uz psihologiju mase, odnosno uz psihologiju masovnog straha koja se iznova, s novim hladnim ratom, doima jednaka onoj kakvoj smo svjedočili nakon Drugog svjetskog rata, ponajviše tijekom Kubanske krize i globalne panike od atmoskog sraza između tadašnjeg SAD-a i tadašnjeg SSSR-a.

Drugim riječima, u svijetu kakav je danas, iznova hladnoratovskom, ne čudi da su i neke stare navike iz 50-ih i 60-ih danas opet aktualizirane. To pak znači da ljudi ustrašeni za vlastitu sigurnost, a time i za svoju budućnost, pribjegavaju i gradnji atomskih skloništa u kojima će, bar se tome nadaju, preživjeti moguću nuklearnu apokalipsu. Čak su i neki filmovi, dokumentarci i igrani, koji su se tim temama (gradnja skloništa) bavili tijekom hladnoratovskog razdoblja u vrijeme SSSR-a, iznova u optjecaju (tu su i Titovi bunkeri u Hrvatskoj, BiH, Srbiji...), pa u reprizama gledamo što se snimalo prije pedesetak godina, uključujući i nešto novije naslove poput “Blast from the Past”, “Take Shelter”, ili “Cloverfield line”. Čak i jedna naša televizija prikazuje serijal o ljudima koji ulažu sav novac koji imaju u gradnju “sigurnih kuća”, podzemnih bunkera i skloništa golemih površina koja pune hranom, vodom, oružjem, zlu ne zatrebalo ako sutra, prekostura, započne sudnji dan.

U biznis s prodajom materijala i opreme za skloništa (čak se nude i gotovi bunkeri), spremno su se uključile i mnoge tvrtke u SAD-u koje u tome vide prigodu za izvanrednu zaradu. Tako jedna američka prodavaonica iz Floride (a ima ih još na stotine!), koja se inače bavi prodajom vojne opreme, u svojoj ponudi ima i skloništa za sudnji dan. Cijene? Sitnica - poptuno opremljeno sklonište košta 60.000 dolara! Oprema je luksuzna, sklonište je napravljeno od metala, a u njemu mogu živjeti četiri osobe. U cijenu su uključeni generatori za struju, TV, WC, kauč, četiri kreveta, sudoper, kupaonica, radni stol, hladnjak i još neki dodaci potrebni za svakodnevni život. Sklonište je dugo gotovo 30 metara, široko 6,7 metara i namijenjeno je za ukopavanje na dubinu od šest metara ispod površine vlastitog dvorišta.

DOBA PARANOJE

Što se pak zaštite tiče, mnoga od tih podzemnih skloništa bunkera nisu namijenjena samo za preživljavanje u slučaju nuklearne apokalipse, nego i za zaštitu od neprijateljske umjetne inteligencije, klimatskih promjena (megaoluja, potresa, požara...), zaraznih bolesti i oružja temeljenog na nanotehnologiji, čak i od izvanzemaljaca. A svi koji su se pojačanim tempom uključili u akcije spašavanja samih sebe i svojih obitelji, ne samo oni bogati, nego i oni skromnijih novčanih sredstava, žučljivo opravdavaju takve postupke tvrdeći da samo žele preživjeti. Ako im to uspije, u sigurnosti svojih skloništa možda će dočekati da se na površini stvore uvjeti za izlazak na svjelo dana, kad više u atmosferi ne bude radijacije. Zvuči ludo i paranoično, ali ludost i paranoja ionako su uobičajena pojava u današnjem svijetu...

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Češki raj za bogate

Da skloništa nisu samu opsesija Amerikanaca, svjedoči i jedno koje se nalazi se u Češkoj, nedaleko od Praga. Radi se o Oppidumu (tako mu je ime), koji je, hvali se agencija koja ga iznajmljuje, najveći bunker za milijardere na svijetu. To je sklonište sposobno nositi se s cijelim arsenalom smrtonosnih prijetnji, stoga bez problema može odolijevati ratovima, nuklearnom holokaustu, pandemijama, prirodnim katastrofama i ekonomskim krizama. Dvoetažno sklonište ispod zemlje proteže se na 7200 kvadratnih metara i obuhvaća sedam luksuznih apartmana. Oppidum za opuštanje nudi saunu, kino, knjižnicu i konferencijsku dvoranu, uz obvezatnu teretanu i bazen. Uz navedeno, tu su također ambulanta, operacijska dvorana, komunikacijski sustavi te sustavi za filtraciju zraka i vode, a sve nabrojeno zaštićeno je s četiri metra debelim zidom od armiranog betona.

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike