Magazin
GLAZBENI INTERVJU

Rezerve: Ravno u zamku ljubavi!
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Bend o kojem se u posljednje vrijeme puno priča svakako su makarsko-tučepske Rezerve. Što o njima trebamo znati a da ne moramo na Google, nego da to čujemo iz prve ruke, potaknuti i novim singlom “Koga briga za zvijezde” te najavom izlaska debi-albuma “Ravno u zamku”, pitali smo članove grupe, osnovane 2014., koju danas čine Šime, Ante, Tomo, Leon i Igor.

Tko su zapravo Rezerve?

- Rezerve su pet prijatelja, pet zaljubljenika u glazbu okupljenih oko zajedničkog cilja - svirati svoj rokenrol posvuda, uzduž i poprijeko, stvarati glazbu koju volimo i pritom pokušati što bolje izgledati.

RAVNO IZ SRCA

S tim u vezi - koliko vam je pomogao nastup među 15 finalista Karlovačko RockOffa, je li to bila odskočna daska u karijeri, da tako kažemo?

- Definitivno. Sad iz ove pozicije možemo reći da nas je to prvo mjesto na festivalu Karlovačko RockOff, ali i drugo na Jelen Demofestu u Banjaluci, predstavilo široj publici i donijelo nam dosta novih poznanstava i prijateljstava. Mislim da je vrlo lako shvatiti kako rokenrol-bendu iz Makarske nije jednostavno doći do medija izvan lokalnog okruženja ni biti koncertno aktivan na nekom pristojnom nivou. Tako da možemo biti sretni što su ti festivali prepoznali naš rad, jer su nam ti nastupi donijeli samo lijepe stvari.

U promomaterijalima, između ostalog, piše da Rezerve spajaju romantično i tragično. Zvuči ambiciozno, no objasnite malo o čemu se radi?

- Mi smo prije svega bend koji ima ljubavne tekstove. Zametne se tu i tamo nešto drukčiji, ali oko tih ljubavnih tekstova i počela se graditi naša priča, još na prvom EP-u “Evo Rezerve!” iz 2014. Istina je da ovih nekoliko najavnih singlova albuma spaja romantiku i ljubavnu tragediju, stoga je i logično da će nas tako predstavljati uokolo. To volimo, tu se dobro snalazimo pa onda ne treba ni bježati od tog.

Singlovima “Ne voli, ne voli”, “Madona” i “Potoci suza” promovirali ste svoj osebujni glazbeni stil i vizualni identitet, koji zvuči i retro i moderno. Pitanje : Tko je i što utjecalo na takav vaš autorski i izvođački pristup glazbi, koji su vam uzori sa svjetske scene, možda i s domaće...? Po meni, ima u vašim pjesmama i punka, i Springsteena...

 

 

 

- Ima tu uzora za nabrajati. Volimo mi Springsteena, ali smo ipak veći poštovatelji, nažalost, nedavno preminulog Toma Pettyja. I, eto, nismo ga na kraju uspjeli čuti uživo. Volimo taj, kako ga Ameri zovu, “heartland rock” zvuk. A što o punku reći nego da i dandanas znamo svirati “Commando”, “Today your love...”, “Do you wanna dance” i dr. Od domaćih izvođača koji su utjecali na nas svakako bismo istaknuli beogradske Idole. Njima se uporno i iznova divimo.

ČISTA LJUBAV

Malo o debi-albumu: Gdje je i koliko dugo sniman, tko je producent, tko je miksao album, gosti...?

- Pola našeg albuma “Ravno u zamku” snimljeno je u našem prostoru u Tučepima, a ostatak u RSL studiju u Novom Mestu. U Sloveniju smo poveli i producenta Marka Mrakovčića, koji nam je itekako vrijedio tijekom snimanja uživo. Glazbeni producent cijelog albuma je naš bubnjar Tomo Miladinović, koji se pobrinuo da to sve skupa zvuči točno onako kako želimo. Tako da nije bilo nikakvih utjecaja sa strane, album zvuči onako kako smo htjeli i ne možemo uperiti prstom ni u koga za njegov uspjeh ili neuspjeh.

Pjevate na hrvatskom, zašto? Zašto ne na engleskom?

- Jedva uspijevamo na hrvatskom.

Kakve su reakcije na dosadašnje vaše pjesme, singlice, videospotove, što kaže publika, a što kritika?

- Za sada kritika i publika dosta pozitivno reagiraju na naš rad. Iako nam je oduvijek malo važnije mišljenje publike, dobar je osjećaj kada te i struka razumije. To nas i tjera da egzistiramo kao bend i gazimo naprijed.

Općenito uzevši, što je za vas glazba? Drugim riječima, kad ste shvatili da glazba u vašem slučaju neće ostati samo u podrujču hobija nego da imate kapacitete, da se tako izrazim, i za nešto više, za vlastiti autorski, kreativni doprinos u glazbi?

- Glazba je za nas velik dio života, puno joj vremena pridajemo i vjerujem da nam nema draže stvari od one kada se stvara nešto novo. Ne postoji trenutak za koji mogu reći da smo svi skupa odlučili: e ovo više nije samo hobi!, jer takav trenutak ne postoji. Ali mogu reći da ovo što radimo, radimo iz čiste ljubavi od prvog dana. Da je drukčije, ne bi valjalo. Kmao će nas to odvesti, ostaje vidjeti.

Koliko na vaše stvaralaštvo i općenito razmišljanje danas utječe ne samo glazba kao takva nego i sumorna svakodnevica, politika, vrijeme u kojem živimo...? Ima li u takvom vremenu mjesta za nadu, mjesta za ljubav...?

- Uvijek ima mjesta za ljubav! (eto vam naslova, ha-ha). Trudimo se obazirati se samo na ljubav oko nas i slatke probleme koje ona donosi.

Osim glazbe, koju su vam još interesi kad je popularna kultura u pitanju, mislim na, recimo, film, književnost, video... na tom tragu?

- Zavisi kako koji član benda. Netko voli film, netko fotografiju, netko pročitati dobru knjigu, a neki rade tehno.

ŽIVJETI U MAKARSKOJ

Svjedočimo u određenoj mjeri povratku vinila, LP ploča, padu prodaje CD-ova. Kako to komentirate? Između analognog i digitalnog, što birate? Mislim na glazbu, način snimanja...?

- Mi smo strastveni skupljači vinila. Ima tu već finih kolekcija. Ne znam zaista koliko CD više ima smisla. Što se tiče analognog i digitalnog pristupa, mišljenja smo da je važnije fokusirati se na ono što radiš i da je sama glazba bitna, a radiš s onim što ti je dostupno.

Prema vašem mišljenju - kakva je danas popularna kultura, uključujući i glazbeno stvaralaštvo, u Hrvatskoj, koliko je svojevrsni underground, a koliko mainstream? Ili je to sve isprepleteno, u određenoj mjeri?

- Ne bismo rekli da je isprepleteno. Underground ne može biti popularan. Malo što kod nas smisleno je popularno.

Kako je živjeti u Makarskoj i baviti se rock'n'rollom? Kakva je, i postoji li uopće, makarska rock-scena?

- Baviti se rokenrolom u Makarskoj velika je avantura. Sigurno bi nam bilo lakše da smo u nekom centru zbivanja, ali ovako će biti slađe kada postanemo slavni i bogati. Na području makarske rivijere vrijedi spomenuti bendove Spiridon i Ischariotzcky, koji također rade autorsku glazbu, i to dobru.

Planovi? Kakva je budućnost Rezervi, da budemo malo “vidoviti”? Što s koncertnim nastupima...?

- Album je u tisku, uskoro će se znati i točan datum izlaska, a promocija će, po svemu sudeći, biti u Zagrebu. Upravo smo u pregovorima oko koncerata, kojih bi moglo biti dosta sljedećih mjeseci.

Zaključno: Rezerve u tri-četiri riječi?

- Ravno u zamku!

Razgovarao: Darko JERKOVIĆ
Stara škola rock'n'rolla

Živimo u globalno umreženom svijetu, virtualna je stvarnost svuda oko nas - koliko takvo doba pomaže današnjim autorima, bendovima (ali i vama) da se pokažu, iskažu i promoviraju na tržištu?

- Koliko god je danas lakše snimiti pjesmu od kuće za kompjutorom, nije ti ni potrebno neko sviračko umijeće, i koliko god je jednostavnije prezentirati svoj rad preko interneta, toliko toga je nagomilano vani da je jako teško naići na pravu stvar ispod svog tog smeća. Nas pet smo dosta onako stara škola oko tog pitanja jer razmišljamo u formatu albuma, da taj skup pjesama bude zaokružena cjelina, a ne deset nabacanih singlova, jedan za ljeto, drugi za zimu. Osnovali smo bend 2014. da možemo ići od grada do grada i svirati svoje pjesme, a ne koliko ćemo imati lajkova na društvenim mrežama. Naravno, jasno nam je u kojem vremenu živimo i da se danas promocija svega odvija na internetu. Na nama je da se prilagodimo, ali i zadržimo nešto svoje.

Baviti se rokenrolom u Makarskoj velika je avantura. Bilo bi lakše da smo u nekom centru zbivanja, ali ovako će biti slađe kada postanemo slavni i bogati...

Najčitanije iz rubrike