Sport
JAKOV GOJUN:

Favoriti smo u Našicama, ali to moramo dokazati
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Jučer u Kielu, danas već u Našicama. Takve su relacije rukometaša Fuchse Berlina, koji će u subotu gostovati u dvorani Osnovne škole kralja Tomislava u sklopu prve četvrtfinalne utakmice Kupa EHF-a. Našička publika prepoznat će brojne igrače koji su ove zime igrali na Europskom prvenstvu, ali će poseban pljesak, vjerujemo, dobiti hrvatski igrači.

Ozlijeđeni Hrvati

U Berlinu je velika kolonija. Marko Kopljar, Jakov Gojun, Drago Vuković, Stipe Mandalinić. No, kako stoje stvari, bar dvojicu nećemo vidjeti u Našicama.

- Imamo problema s ozljedama, ozlijedio nam se i Paul Drux, jedan od većih njemačkih talenata. Marko je kao što znate out do kraja sezone, ali je i Stipe ozlijedio koljeno. Ja sam natukao šaku protiv Goppingena, nakupilo se i tekućine u prstu. Ne znam još u kakvom sam stanju, ali mislim da ću moći zaigrati uz tablete - rekao je Jakov Gojun, koji je prije tri godine Pariz zamijenio Berlinom, a prije toga godinu je proveo i u Madridu.

Ipak, nekako se čini kako mu je Berlin najviše po njegovu “guštu”, pa je produžio ugovor do 2021. godine.

Četvrti od Hrvata koji je čini se jedini zdrav je onaj najstariji, Drago Vuković.

- Ha, Drago, moj cimer. Ja ga zovem starac. Gura jako dobro, što god treba i kada god zatreba u momčadi, tu je.

Ritam bundesligaša je jak. Stignete li uopće razmišljati o utakmici koja slijedi nakon one prve sljedeće?

- Iskreno, sve je podređeno utakmici koja slijedi. Tek kada završi utakmica, krećemo analizirati sljedećeg suparnika. Trener Petković to jako dobro radi. Sigurno je da ćemo već u autobusu za Našice gledati utakmice NEXE-a.

Nije gledao NEXE ove sezone, ali zna dobro kvalitete dosta igrača.

- Gledao sam popis igrača i mogu reći da znam sigurno bar polovinu momčadi: Zrnu, Brumena, Lelića, Barišića-Jamana, pivota Tomića... Slabije znam ove mlade. Znam i trenera. Znam kako Cveba razmišlja. NEXE će se protiv nas bacati na glavu i kada me pitaju Nijemci kakav je NEXE, kažem im: Vjerujte, jako dobar.

Igrao je NEXE već protiv bundesligaša Goppingenga, kojeg ste nedavno pobijedili 14 razlike?

- Šalio se Krešo Kozina s nama, mi njih 14 razlike, a prije toga deset, a onda oni nas tuku na Final fouru EHF Kupa. I unatoč našim pobjedama koje nisu slučajnost, neće biti ništa sigurno i da se sastanemo s njima na Final fouru.

Znači, cilj Fuchse Berlina je Final four, na čijem putu stoji NEXE?

- Nećemo se zavaravati. Mi smo favoriti, ali to trebamo dokazati. A što se tiče Final foura, nije nam cilj samo biti tamo nego ga i osvojiti.

Što je važnije vašem klubu, EHF Kup ili lov na Ligu prvaka? Trenutno ste treći u Bundes ligi.

- Na početku sezone Bundes liga je najvažnija, ali sada nekako svi doživljavaju da Fuchse Berlin po kvaliteti mora napasti EHF Kup. Zato je to stavljeno kao nekakav cilj. Što se tiče Lige prvaka, trenutno se borimo s Flensburgom, koji je ispred nas. Imamo težak raspored, borit ćemo se.

Naravno, nismo mogli pobjeći od teme reprezentacije. Jakov je “zamrznuo status” reprezentativca. Je li nakon EP-a to bilo njegovo “zbogom” ili “doviđenja”.

Reprezentacija

- Zasad je to pauza, premda moja generacija već silazi s reprezentativne scene. Ritam Bundes lige je strašan, a najviše mi nedostaje više vremena s djecom (Jakov ima troje djece, nap. a). Mi igramo i za Božić, do zadnjeg dana Nove godine. Dođe onda reprezentacija, ne bude mi ni mjesec dana slobodnog. U ovom trenutku ne razmišljam o reprezentaciji, ali možda mi se za nekoliko mjeseci vrati taj instinkt, pa poželim ponovno. Razgovarao sam s direktorom Vorijem o toj temi, objasnio sam mu. Rekao sam mu neka moju odluku shvati tko kako hoće. Meni je svejedno.

Znači, ne vidimo se u lipnju u Osijeku?

- Ha, Osijek. Uvijek mi je tamo bilo sjajno i meni i svim igračima. Sjajni ljudi, lijep grad, hotel, dvorana. Sigurno će igrači uživati. Imamo puno talenata, siguran sam da Hrvatska i dalje može ciljati jako visoko - zaključio je Gojun.

Krešimir LACKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana