Novosti
VLADIN NACIONALNI PROGRAM

Širokopojasni će internet obuhvatit 540 naselja u RH
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture na područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA), a kojim će biti obuhvaćeno 540 naselja u prigradskim i na ruralnim područjima.

"To je izrazito važan program i za korištenje odgovarajućih financijskih sredstava koje je Hrvatska dobila iz Europske komisije, kao i za dostupnost interneta i novih generacija tehnologija u cijeloj Hrvatskoj", kazao je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da se taj program odnosi na izgradnju i upravljanje agregacijskom infrastrukturom za širokopojasne i ultrabrze mreže te da je ujedno i program koji sadržava državnu potporu. Taj je program, dodao je, važan za ostvarivanje ciljeva iz Digitalne agende za Europu do 2020. i strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj do 2020. "Donošenjem tog programa omogućuje se Hrvatskoj korištenje sredstava iz EU fondova u iznosu do najviše 101,4 milijuna eura, od čega će se najviše, 86,2 milijuna eura ili 85 posto, financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u skladu s odlukom Europske komisije", objasnio je Butković.

Naglasio je da će ciljana područja gradnje širokopojasnih mreža većinom obuhvatiti područja u kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji te je time planirano obuhvatiti ukupno 540 ciljanih naselja u prigradskim i na ruralnim područjima.

"Provedba ovog programa je nužna, budući da postojeći kapaciteti i tehnološke značajke postojećih mreža ne omogućuju razvoj pristupnih širokopojasnih mreža na ruralnim područjima", kazao je Butković, najavljujući da će program biti izveden kroz javni investicijski model kao veliki projekt koji će nadzirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao nositelj programa.

Tvrtka Odašiljači i veze bit će zadužena za tehničku provedbu, a tako izgrađena infrastruktura ostaje u državnom vlasništvu i daje se u dugoročni najam svim operatorima na tržištu pod jednakim uvjetima i u skladu s njihovim potrebama. Agregacijska mrežna infrastruktura povezuje naselja, za razliku od pristupne koja ide od naselja do kuća korisnika.H

Premijer pozvao i protivnike na provedbu Istanbulske konvencije

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sa sjednice Vlade i pobornike i protivnike Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama na njezinu zajedničku i učinkovitu provedbu jer je ona dobra, plemenita i korisna. Pozivam sve aktere toga procesa da smire tenzije jer hrvatska Vlada interpretativnom izjavom priloženom uz Konvenciju jamči da neće doći ni do kakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim sustavom vrijednosti u pravnom i obrazovnom sustavu, kazao je Plenković. Vlada je uvjerena u koristi provedbe ove konvencije, prije svega prema ženama žrtvama nasilja, i pozvao je sve, i pobornike i protivnike, na zajedničku provedbu konvencije na što učinkovitiji način.

Možda ste propustili...