Novosti
JOŠ JE NEDOSTUPAN VLASTIMA

Određen zatvor za ubojicu s Ovčare
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za hrvatskom pravosuđu i dalje nedostupnog 46-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je 1991. prije i nakon pada Vukovara počinio ratne zločine protiv civila i zarobljenih hrvatskih branitelja, između ostaloga i strijeljanje 200 branitelja na Ovčari, među njima i francuskog državljanina Jean-Michel Nicoliera.

Neslužbeno se doznaje da je istražni zatvor određen za Spasoju Petkovića Štuku, čiji se inicijali navode u sudskom priopćenju, a protiv kojega je osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu na temelju kaznene prijave podnesene nakon višegodišnjeg istraživanja, koje je Ravnateljstvo policije provelo u suradnji s osječkim tužiteljstvom te osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom policijskom upravom. Osumnjičen je da je od početka listopada do kraja studenoga 1991. u Vukovaru, kao pripadnik bivše JNA, postupao suprotno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila i postupanju s ratnim zarobljenicima, zatvarao i nečovječno postupao prema civilima i ratnim zarobljenicima te ih ubijao. Tereti ga se da je tijekom listopada 1991., nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civila, od kojih se troje još uvijek vodi nestalima. Osječko-baranjsko tužiteljstvo sumnjiči ga i da je u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, pri čemu je ubio više osoba, među njima i tada 25-godišnjeg francuskog državljanina Jeana-Michela Nicoliera. Posmrtni ostatci tog hrvatskog branitelja i dragovoljca do danas nisu pronađeni.

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko jedan kilometara od hangara, osumnjičeni je sudjelovao u strijeljanju 200 zarobljenika, a do danas su identificirani posmrtni ostatci 193 zarobljenika. S obzirom na to da je osumnjičeni kao srbijanski državljanin nedostupan hrvatskom pravosuđu, iz hrvatskog MUP-a su najavili kako će u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu maksimalno intenzivirati mjere traganja s ciljem uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim hrvatskim pravosudnim tijelima.H

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

Najčitanije iz rubrike