Novosti
KANDIDAT ZA GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA PRED SABORSKIM ODBOROM

Dražen Jelenić: Ja sam dijete Državnog odvjetništva RH
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Uoči rasprave u Saboru o novom glavnom državnom odvjetniku, kandidat Vlade za tu poziciju Dražen Jelenić predstavio se matičnom Odboru za pravosuđe. Dobio je jednoglasnu podršku. “Ja sam dijete Državnog odvjetništva”, poručio je Jelenić na početku predstavljanja glavnih smjernica bude li sutra izglasan za nasljednika Dinka Cvitana. U prioritete je naveo nastavak rada na slučajevima korupcije i organiziranog kriminala te još jači angažman na predmetima ratnih zločina u suradnji s tužiteljstvima Srbije i Crne Gore. Jelenić je svjestan percepcije rada DORH-a u javnosti te je uvjeren da će se to promijeniti. Na tom tragu podržao je najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku, ističući kako odugovlačenje dokaznih postupaka nikome ne odgovara. Obnovu odnosa DORH-a i Kriminalističke policije smatra jednom od glavnih zadaća.

"Revitalizirati odnos Državnog odvjetništva i najjačeg i glavnog našeg partnera, a to je Kriminalistička policija, posebno na razini županijskih državnih odvjetništava. Definitivno, a uzevši u obzir posljednje izvješće Europske komisije, rad na predmetima korupcije ostaje i dalje prioritet Državnog odvjetništva, uz naravno rad na predmetima organiziranog kriminaliteta", objasnio je Jelenić.

Izgledni nasljednik dosadašnjeg državnog odvjetnika Cvitanov rad ocijenio je kvalitetnim. A prostor za poboljšanje vidi i u poboljšanju odnosa s medijima. “Stvara se dojam da prijave stoje u ladicama, a mi toliko ladica nemamo”, poručio je Jelenić. Na Odbor je stigao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. A jedno od pitanja Jeleniću bilo je i ono predsjednika Odbora, SDP-ovca Orsata Miljenića, kako će utjecati na rješavanje problema dugog čekanja na početak postupaka i samih presuda nakon uhićenja.

"Dio u kojemu Državno odvjetništvo postupa, a to je prije svega istraga, nejavni dio postupka, nije od takvog značenja za dugotrajnost postupka kao što je možda onih nekih drugih subjekata. Ministar je najavio izradu novog ZKP-a. Osobno mislim da na zasadama ovog ZKP-a iz 2008. godine definitivno treba nastaviti i dalje", odgovorio je Jelenić.

I premijer Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić ima sve potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će svoj posao, kada dobije potporu Hrvatskog sabora, obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano. V.T. / MS

“OVO NIJE AKT NEPRIJATELJSTVA PREMA DINKU CVITANU”

Oporbeni SDP, Most i Glas poručili su u četvrtak u saborskoj raspravi kako protiv Dražena Jelenića, kojeg Vlada predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, nemaju ništa, no protive se načinu na koji je predložen, dok je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uzvraćao kako taj Vladin odabir nije "akt neprijateljstva prema njegovu prethodniku Dinku Cvitanu.""Od 10 podignutih optužnica njih devet završi osuđujućim presudama što je jako dobro", ustvrdio je ministar Bošnjaković. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike