Novosti
JOŠ 404,5 ČETVORNIH KILOMETARA

U 2018. razminirat će se trećina područja pod minama u OBŽ-u
Objavljeno 20. travnja, 2018.
I nakon više od 22 godine od završetka Domovinskog rata Hrvatska se suočava s minskom opasnosti, a riječ je o oko 404,4 kvadratna kilometara minski sumnjivog prostora

I nakon više od 22 godine od završetka Domovinskog rata Hrvatska se suočava s minskom opasnosti, a riječ je o oko 404,4 kvadratna kilometara minski sumnjivog prostora (MSP), uglavnom šumskog i brdsko-planinskog područja u devet županija. Na temelju Plana protuminskog djelovanja za 2018. godinu, koji je izradio Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i prošlog mjeseca usvojila Vlada, poslovi razminiranja, tehničkog izvida i dopunskog općeg izvida obavit će se na ukupnoj površini ne manjoj od 56,5 četvornih kilometara. Plan je razminirati 39,8 četvornih kilometara, a tehničkim izvidom i dopunskim općim izvidom smanjiti minski sumnjiva područja za 16,7 četvornih metara.

Za realizaciju tog plana planirana su 464,44 milijuna kuna, od čega će iz svih izvora financiranja za poslove razminiranja u 2018. na raspolaganju biti najmanje 399,28 milijuna kuna. Sredstva EU kroz strukturne fondove u tome imaju udio od 48 posto. Kada se tomu dodaju sredstva Švicarsko-hrvatskog programa, čiji je cilj smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene EU, udio tih sredstava iznosi čak 52 posto ukupnih sredstava za razminiranje.

Uništavanje streljiva

U 2018. godini HCR, na čelu s ravnateljem Zdravkom Modrušanom, planira u cijelosti ukloniti kasetno streljivo sa svih utvrđenih zagađenih područja, u prvoj polovini godine u cijelosti riješiti minski problem Brodsko-posavske županije na preostala 0,2 četvorna kilometra minski sumnjivog područja (područje Jezera, Konjske Glave i Čardaka u općini Okučani) i cjelovito razminirati sve poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Nastavit će se sustavno razminiranje gospodarskih šuma na području Karlovačke, Ličko-senjske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. Stanovnicima istoka Hrvatske zasigurno je pak najzanimljivije potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za realizaciju projekta Naturavita, čime počinje postupak javne nabave usluge razminiranja kao preduvjet za realizaciju ostalih komponenata toga projekta. Riječ je o čišćenju minski sumnjivog šumskog područja Parka prirode Kopački rit i Regionalnog parka Mura-Drava na granici s Mađarskom, na području Grada Osijeka i u općinama Bilje i Darda. To će omogućiti ponovno korištenje tih područja. Projekt Naturavita obuhvaća razminiranje oko 200 hektara minski sumnjivih površina, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji te zaštitu voda i o vodama ovisnih ekosustava, smanjivanje rizika od požara i drugih elementarnih nepogoda te edukaciju i promociju usluga ekosustava. Početak projekta očekuje se krajem ove godine i trajat će do 2020., a riječ je, naravno, o područjima koja su zapuštena i degradirana zbog posljedica ratnih djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Dvije minama najzagađenije županije su Ličko-senjska (čak 138,2 četvorna kilometra) i Sisačko-moslavačka, u kojima se nalazi više od polovine svih minama zagađenih područja te dvije trećine svih evidentiranih protupješačkih i protuoklopnih mina. U Slavoniji nas, nakon što se ubrzo očisti preostali teren u Brodsko-posavskoj županiji, taj posao još čeka u Osječko-baranjskoj (55,7 četvorna kilometra) i Požeško-slavonskoj županiji (24 četvorna km). Prema planu, u 2018. će u Osječko-baranjskoj županiji razminiranjem te izvidima minski sumnjivo područje biti smanjeno za trećinu (18,2 četvorna kilometra), a u Požeško-slavonskoj za petinu (4,9 četvornih km).

Najviše mina u šumama

U strukturi površina na kojima još nisu obavljeni razminiranje i izvidi najveći udio imaju šumske površine s 95,3 posto, slijede poljoprivredne površine s 4,3 posto te ostale površine s 0,4 posto. Ravnatelj HCR-a Modrušan naglasio je ovoga tjedna da su Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede najveći donatori za razminiranje i da bismo bez tih sredstava bili puno dalje od Hrvatske slobodne od mina. Stanje je na početku ove godine bilo takvo da se minski sumnjivo područje prostiralo na području 59 gradova i općina u osam županija. Od 1998. do 2017. u razminiranje je RH uložila 5,4 milijarde kuna. Razminirano je više od 566,4 četvorna kilometra, a ukupno su očišćena 1424 četvorna kilometra.

Igor BOŠNJAK
I Hrvatska bez mina 2025.?

Hrvatskoj je 2009. produžen rok obveze, sadržane u članku 5. Ottawske konvencije, o uništavanju mina u miniranim područjima do 2019. godine. Prema riječima Tajane Čičak, predstojnice Ureda ravnatelja HCR-a, ove je godine formiran zahtjev za produžetak ispunjavanja obveza preuzetih Ottawskom konvencijom do 2019., za još sedam godina. Za očekivati je da će sam posao na terenu biti možda gotov i 2025., a u posljednjoj godini bi se onda vjerojatno rješavala administracija. Naime, sve države stranke Ottawske konvencije obvezale su se da će uložiti sve raspoložive napore kako bi do 2025. ostvarile temeljni cilj - svijet bez protupješačkih mina, u što bi se tako uklopila i Hrvatska.

od mina poginule 203 osobe

U razdoblju od 1991. do 2017. godine u 1367 minska incidenta i nesreća stradalo je 1999 osoba, od kojih 518 smrtno. S tim što je nakon završetka mirne reintegracije, od 1998., ukupno stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno. Prošla godina bila je prva od rata bez incidenta ili nesreće takve vrste. Tijekom 2016. od mina je poginulo ili ranjeno sedam osoba, 2015. njih troje, a godinu prije njih dvoje. Više od 39.000 različitih mina i velik broj razasutih eksplozivnih sredstava unutar osam hrvatskih županija i dalje prijete građanima.

rat je prestao

ALI POSLJEDICE TRAJU DESETLJEĆIMA

Možda ste propustili...