Kultura
POSLJEDNJA GLAZBENA PREMIJERA

Praizvest će i djelo Anselma Schauflera na stihove Delimira Rešickog
Objavljeno 20. travnja, 2018.
U koncertu klasične glazbe Panta rhei (Sve teče) publika će moći uživati u Osijeku te u Vukovaru i Slavonskom Brodu

Austrijski skladatelj Anselm Schaufler na liriku je osječkog pjesnika Delimira Rešickog napisao skladbu koja će, kao posljednja ovosezonska glazbena premijera osječkog HNK, biti praizvedena u subotu, 21. travnja u 20 sati. Tijekom izvedbe na zidovima će biti projicirane pjesme Delimira Rešickog, kao i pjesma “Grob Dore Pejačević u Našicama”.

Projekt, iza kojega stoji prije godinu dana osnovano austrijsko-hrvatsko kulturno društvo Nova Kultura iz Graza, potpomogla je štajerska zemaljska vlada u okviru Poziva 2017. za prekogranične umjetničke i kulturne projekte “Granice moga jezika ne znače granice moga svijeta”, naglasila je Dina Begović, odnedavno pomoćnica intendanta za poslove propagande i marketinga.

Ravnatelj se Opere osječkog HNK (i dirigent vukovarske i slavonskobrodske izvedbe), maestro Filip Pavišić veseli prvoj suradnji, nadajući se da ne će biti i posljednja suradnja u ovom sastavu. Premijera je posebna prigoda za koju je dirigent Edo Mičić (kojemu je ovo prva suradnja s osječkim HNK-om, i dirigirat će Orkestrom Opere HNK te Oberton String Octetom iz Graza na dvjema osječkim izvedbama) složio program.

Lilli Schuch podsjetila je da je program Panta rhei počeo u studenom 2017., izložbom u Muzeju likovnih umjetnosti, na kojoj su se predstavile dvije umjetnice iz Graza i dvije iz Osijeka, a ostvaren je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Maestro Mičić, kada je prvi put posjetio Osijek prije dvije godine, prvo je ugledao Krežmin kip, potom dvorac Pejačevića (što ga je asociralo na skladateljicu Doru)... I tako se program slagao. Skladatelj Krešimir Seletković ponudio mu je svoju nikad izvedenu skladbu. Iako je ocijenio da je riječ o zahtjevnom djelu, Edo se Mičić odlučio za rizik i prihvatio ponudu. Napisane na njemačkom jeziku, pjesme Dore Pejačević prepjevao je pok. akad. Ante Stamać.

I intendant je Božidar Šnajder iskazao ponos i zahvalnost što je projekt završio u Osijeku, a ne primjerice u Zagrebu. Nakon subotnje premijere, slijedi u nedjelju, također u 20 sati, repriza i pretplata 3. Izvedba u Hrvatskom domu Vukovar je u utorak, 24. travnja, u 19 sati, a u KKD-u I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu u srijedu, 25. travnja, u 19.30 sati.

Na programu su djela Josepha Haydna (Simfonija Br. 104 “London” - Adagio-Allegro, Andante, Menuet-Trio, Finale, Spiritoso), Franje Krežme (Reverie, za violinu solo i orkestar; solist Jevgēnijs Čepoveckis), Dore Pajačević (Pjesme za glas i orkestar; solistica Stefany Findrik), Krešimira Seletkovića (Sinfonietta za Orchester), Anselma Schauflera (Arrhytmic song za glas i orkestar; solistica S. Findik).

Osim Stefany, na koncertu kao solist sudjeluje i mladi violinist iz Rige Jevgēnijs Čepoveckis (1995.), koji je violinu počeo svirati s četiri godine. Vlasiti ansambl Oberton String Octet osnovao je 2015.

Narcisa VEKIĆ

Edo Mičić

RAVNAT ĆE DVJEMA OSJEČKIM IZVEDBAMA

STEFANY FINDRIK U ANSAMBLU

Nakon završenog studija solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu (dobitnica Rektorove nagrade za izvrsnost Sveučilišta u Splitu), 25-godišnja se mezzosopranistica Stefany Findrik vraća u rodni grad i postaje članicom Opere HNK u Osijeku. Ne krije da se raduje projektu, posebice jer su u pitanju čak dvije praizvedbe, a i svi će mnogo naučiti. Sretna je i što je maestro Pavišić povjerenje iskazao upravo njoj.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike