Osijek
U PONUDI ZELENOG ČETVRTKA “PROLJETNI ČISTAČ ORGANIZMA”

Šparoga protiv bolesti srca, bubrežnog kamenca, pretilosti...
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Kako je sezona šparoga tijekom godine vrlo kratka i traje samo od sredine travnja do sredine lipnja, ne čudi da su brojni uzgajivači ove zdrave namirnice upravo to povrće na tržnici stavili u prvi plan. Također, šparoga je bila tema ovotjednog Zelenog četvrtka, a ponudila ju je Lucija Damjanović iz OPG-a “Damjanović” iz Ivankova koja se proizvodnjom bavi već sedam godina.

- U početku smo željeli napraviti pokus da vidimo kako će to ići, a danas nam je drago što sve više građana prepoznaje šparogu kao ukusnu i vrlo ljekovitu namirnicu. Najpoznatija je kao povrće koje odlično djeluje na bubrege, odnosno pomaže u slučaju bubrežnih kamenaca. Onaj tko želi smršavjeti, može to učiniti uz pomoć šparoga – savjetuje mlada poduzetnica, dodajući da će šparoga otkloniti kronični umor, ali i pomoći kod bolesti srca i krvnih žila, kao i kod liječenja dijabetesa II. Jednom rječju, kaže, to je pravi proljetni čistač organizma!

Zanimljivo je, kaže Damjanović, da dosta ljudi ne zna kako skuhati šparogu na pravi način pa bacaju donji, drvenasti dio. Ona kaže da je on iskoristiv uz duže kuhanje, a predlaže da se voda u kojoj su se kuhale šparoge iskoristi kao temeljac. Šparogu je moguće pripremiti i kao glavni sastojak krem juhe, ali i rižota te blanširanu u vodi i s malo soli. Upravo te specijalitete pripremila je na Zelenom četvrtku Ljiljana Olujić iz Eco Rural Neta, kao i savijaču od šparoga. A nakon što su kušali pripremljene šparoge, brojni posjetitelji odlučili su se i za kupnju pa valja dodati i preporuku naše sugovornice da se šparoge mogu zamrznuti, ali i pripremiti ukiseljene u zimnici. Inače, prodavači šparoga jednu vezicu cijene 20 kuna. M. Mihelić

Sezonsko povrće u punom jeku!

Bogata je ponuda i ostaloga povrća na tržnici. Tako je u ponudi mladi kupus koji se prodaje po deset kuna za kilogram, koliko stoji i poriluk, dok je za kilogram cvjetače potrebno izdvojiti 15 kuna. Vezica rikule stoji pet, celera tri, a peršina dvije kune, dok je vezica rotkvice po cijeni od četiri kune. Prosječna cijena za kilogram paprike babure je tri kune, a rajčica za koju je ponuda sve veća stoji 20 kuna.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike