Osijek
STROJARSKA ŠKOLA UGOSTILA PARTNERE NA ERASMUS PROJEKTU

Pobuditi razmišljanje o zdravom načinu života
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Strojarska i tehnička škola šest godina provodi različite Erasmus+ projekte, a od 2016. godine sudjeluje u dvogodišnjem projektu “Healty minds of Europe”, koji provodi zajedno u partnerstvu sa školama iz Engleske, Italije, Grčke, Poljske i Cipra. Cilj je projekta različitim aktivnostima u učenika pobuditi razmišljanje o zdravom načinu života. Projekt se uskoro bliži svome završetku, a učenici su Strojarske škole, zahvaljujući njemu, gostovali na Cipru, u Grčkoj, Poljskoj i Italiji, a u lipnju ih očekuje i posljednje gostovanje u Engleskoj. Došao je red i da osječka škola uzvrati domaćinstvo, pa je tako u proteklom tjednu ugostila učenike i nastavnike iz partnerskih škola. Što su točno radili u sklopu projekta, objasnila je Marina Hrnjak, profesorica engleskoga i njemačkoga jezika, koordinatorica projekta u Strojarskoj školi.

- Sve su kolege na našoj nastavi održale svoje sate. Tako su naši učenici imali priliku čuti izvorne govornike iz Engleske na satu jezika, na satu povijesti slušali su o grčkoj mitologiji, a i njihovi učenici sudjelovali su na našim satima - kaže Hrnjak. U sklopu projekta, učenici Strojarske škole na satima razredne nastave dobivali su različite zadatke.

- Izrađivali su prilagođene recepte nekih naših tradicionalnih jela, poput sarme i punjene paprike u zdravijim varijantama. Svaka partnerska škola morala je poslati svoje recepte nositeljici projekta u Englesku, od čega je na kraju izrađena zdrava kuharica “Healthy cookbook”. Radili su i piramidu zdrave prehrane, učili o prehrani kroz povijest, osmišljavali nove društvene igre... - kaže Hrnjak. Goste su odveli u posjet Vukovaru, Iloku, Kopačkom ritu, a u dvorištu škole kuhali su za njih tradicionalna slavonska jela iz kotlića – fiš i čobanac.

- Primijetile smo da u Osijeku ljudi puno voze bicikle, skateboardove, trče... Što se tiče hrane, jedete jako puno mesa - zaključile su učenice Caila i Hana iz Engleske. J. Pejaković

PRIJAM KOD BORISA PILIŽOTE

- Danas je učenicima omogućeno da zajedno sa svojim nastavnicima kroz projekte upoznaju običaje i kulturu drugih zemalja. Također, gradeći jedno zdravo društvo različitim aktivnostima i prezentiranjem istih učenicima, roditeljima i lokalnim zajednicama, u zemljama uključenima u projekt, promiče se međuvršnjačko uvažavanje i prijateljstvo - poručio je Piližota, poželivši im dobrodošlicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana