Osijek
UJEDINJENO U BORBU PROTIV KOMARACA

Do sada obavljena dva larvicidna tretmana
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Grad Osijek u svome je proračunu za ovu godinu osigurao četiri milijuna kuna za borbu protiv komaraca. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kristića do sada su obavljena već dva larvicidna tretiranja, ali na nešto manjim površinama od oko 100 hektara, a u srijedu je održana prva sjednica Županijskog povjerenstva za komarce. Naime, na sjednici Vlade RH (održanoj u prosincu prošle godine u Osijeku), najavljeno je kako će upravo Vlada financijski pomoći u borbi protiv komaraca, a na temelju toga osnovano je i spomenuto povjerstvo. Osnivanjem povjerenstva prvi je put prihvaćena inicijativa da se problemu komaraca u Osijeku pristupi s aspekta šireg područja.

- Osijek nema problema sa svojim domaćim tzv. urbanim komarcima, jer oni čine samo dva do tri posto populacije komaraca. Kada imamo problema s komarcima to su onda uvijek poplavni komarci, tj. oni koji dolaze s poplavnog područja Dunava i Drave izvan Osijeka. Naime, kada poplave Dunav i Drava sigurno je da će za 15 dana Osijek biti pun komaraca. Grad onda potroši dva do tri milijuna kuna na borbu protiv ovih letećih napasnika, a učinak i dalje nije potpun i zadovoljavajuć, jer se u borbu s komarcima moraju upustiti i okolne općine. Za sada to djelomice čine samo Bilje, Antunovac, Čepin, Erdut i Beli Manastir. Nama je jasno kako je za borbu protiv komaraca nužno potreban novac i da ga neke općine nemaju. Upravo je zato tu ovo povjerenstvo, da se Županija poveže s Vladom i povuče obećana sredstva i usmjeri ih prema općinama upravo za ovu namjenu - objasnio je Kristić.

Inače, Povjerenstvo čini 11 članova, a zamisao je da se ove godine prikupe svi podatci i iskustva s terena kako bi se načinio konkretan plan za prvo zajedničko djelovanje u 2019. godini. Podsjetimo kako se lani prva generacija komaraca pojavila početkom lipnja, ali potom suho i vruće ljeto išli su na štetu biologije razvoja komaraca pa je lani na borbu protiv komaraca potrošeno samo 1,3 milijuna kuna.

Nefreteta Z.EBERHARD

4

milijuna kuna osigurao je Grad Osijek ove godine za borbu protiv komaraca

95

posto populacije komaraca stiže sa šireg područja koje se ne tretira

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike