Regija
PROČISTAČ JOŠINE

Koristi dehidrirani mulj kao - poboljšivač tla!
Objavljeno 19. travnja, 2018.

VINKOVCI

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, i ususret Sajmu zdravlja, upriličen je obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. S radom uređaja, kao središnjeg uređaja s kojeg se upravlja radom UPOV-a u Otoku, Nuštru, Ivankovu i Cerni, nazočne je upoznao Darko Štiler, voditelj UPOV-a Jošine.

- Uređaj Jošine s radom je počeo 2004. godine kao uređaj za mehaničko i biološko pročišćavanje otpadnih voda. Projektiran je za opterećenje od 43.000 ekvivalenta stanovnika (ES), s mogućnošću proširenja do 64.000 ES. Dovoljno je reći da se prije njegove gradnje sva otpadna voda ulijevala u Bosut, a da se sada u Bosut ulijeva samo čista voda. S uređaja Jošine upravlja se i radom uređaja u Otoku, Ivankovu i Cerni. Uz njih, u nadležnosti Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK), jest i uređaj u Nuštru. Taj je uređaj mehanički, s lagunom, a uređaji su u Otoku, Ivankovu i Cerni mehaničko-biološki s tzv. C-tech tehnologijom i sa stanicom za prihvat septičkih jama. U tim trima uređajima obavlja se mehanička obrada vode, a biološko pročišćavanje moguće je tek kada bude dostignuta 60-postotna priključenost stanovništva na mrežu. Izgrađeni uređaji važni su za skupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, koje proizvedu stanovnici na tom području - rekao je Štiler.

Cilj je unaprjeđenje prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, kako bi se dostigao vodno-komunalni standard zemalja EU-a. Ujedno će rezultirati i velikim iskorakom u zaštiti prirode i okoliša.

- Uređaj Jošine jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji koristi mulj kao poboljšivač tla. Godišnje se preradi 2000 do 2500 kubika dehidriranog (ispresanog) mulja. Mulj koji nastaje koristi se isključivo za poljoprivredu jer se tretira kao poboljšivač tla, odnosno ima funkciju gnojidbe tla, a pozitivno je i to što je hidroskopan, odnosno drži vlagu. Na uređaju Jošine krajem 2015. godine postavljeni su solarni fotopaneli, koji smanjuju potrošnju električne energije, pogotovo u proljetnom i ljetnom razdoblju, što donosi veliku uštedu na potrošnji i na angažiranoj snazi - rekao je Štiler.

Upućen je apel korisnicima koji su priključeni na kanalizacijski sustav da ne bacaju u njega otpad koji se ne može razgraditi i kojemu nije mjesto u kanalizaciji, kao što su krpe, plastične boce, pelene, daske i sl., jer takva vrsta otpada u kanalizaciji stvara velike poteškoće u radu crpnih stanica.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana