Regija
SREDNJA ŠKOLA MARKA MARULIĆA

Novi laboratorij – suvremena nastava
Objavljeno 20. travnja, 2018.

SLATINA

Srednja škola Marka Marulića Slatina jedna je od 30 srednjih škola u Hrvatskoj kojima su prošle godine odobrena nepovratna sredstva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi. Slatinska škola nositelj je, a Industrijsko-obrtnička škola Virovitica partner u projektu “Mladi poljoprivrednici – donositelji zdravih vrijednosti lokalnoj zajednici”, koji je prijavljen u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i županijskom Agencijom za regionalni razvoj VIDRA. Ukupan iznos odobrenih sredstava je 931.176,29 kuna.

Nabavom laboratorijske opreme škola prijavitelj uvest će suvremene i inovativne procese u postojeći strukovni nastavni program kako bi se učenici aktivno uključili u nastavu i napustili zastarjeli način izvođenja nastave gdje nastavnik objašnjava i pokazuje postupke, a učenik samo promatra i zapisuje. Laboratorij će koristiti i Učenička zadruga Slatina, koja proizvodi prehrambene proizvode (praline, sušeno voće, vino, liker od vina, džemove), od sirovina dobivenih na školskom gospodarstvu, jer je Srednja škola Marka Marulića ovim projektom dobila suvremeni poljoprivredni praktikum.

Očekuje se da će kreiranje proizvoda od ekološki uzgojene sirovine potaknuti učenike na realizaciju vlastitih projekata i traženje mogućnosti financiranja iz EU fondova. Osim opremom za laboratorijska ispitivanja, praktikum će biti opremljen prijenosnim računalom, projektorom, interaktivnom pločom, 3D printerom i klimatizacijskim sustavom. Kao dodatna oprema za plastenike bit će nabavljeni minivrtovi s robotiziranim sustavom održavanja. Predviđeno je da sustav bude bežičnom mrežom povezan s računalom u stručnoj učionici te da se analiziraju prikupljeni podaci o uzgoju biljaka u svakoj fazi vegetacije.

Škola prijavitelj projekta jedan će robotizirani vrt koristiti u edukaciji za održivu uporabu pesticida, a drugi za potrebe nastave bilinogojstva, proizvodnje bilja i izborne nastave o ljekovitom bilju. Robotizirani minivrtovi u plasteniku virovitičke škole bit će korišteni za ogledne uzgoje bilja na konvencionalni i ekološki način. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike