Regija
VALPOVO DOBILO VRIJEDNU PUBLIKACIJU

Veliki jubileji - 120 godina strukovne škole i 55 godina gimnazije
Objavljeno 20. travnja, 2018.

VALPOVO

Valpovačka srednja škola ove godine slavi velike jubileje: 120 godina strukovne škole i 55 godina gimnazije. U povodu toga na prigodnoj svečanosti u prostorima škole nakon puna dva desetljeća službeno je promovirana prigodna publikacija “120 godina strukovne škole / 55 godina gimnazije / Srednje škole Valpovo”.

Kako nam je rekla ravnateljica Srednje škole Valpovo Svjetlana Kalpić, riječ je o trećoj publikaciji u izdanju jedine srednjoškolske ustanove na području Valpovštine.

- Prva je publikacija sadržajno i tiskovno prilagođena uvjetima ondašnjeg vremena, 1988. godine, s nizom korisnih detalja i informacija o povijesti škole, a tiskana je interno, u obliku skripte i u malom broju. Druga je publikacija bila prva takve vrste u izdanju škole Valpovo te ju s pravom možemo nazvati i povjesnicom Srednje škole Valpovo. Sadržajno je i tehnički usavršena te je sveobuhvatno prikazala povijest srednjeg školstva od 1898. do 1998. godine na području Valpovštine. Ovu, treću, pisali smo i uređivali s jednakim žarom i željom da ostavimo pisani trag jednog vremena i prostora za naše nasljednike i neke buduće generacije - naglasila je ravnateljica Kalpić, dodajući da je zbog količine materijala, uspjeha, bilježaka i dokumenata jednostavno bilo nemoguće u nju smjestiti sve ono što se željelo, no da je u njoj svaki segment života ove škole našao svoje mjesto.

U publikaciji su tako pomno, slikom, riječju i tablično, zabilježeni događaji, ljudi i obilježja vremena: upisi novih učenika, ispraćaji maturanata, umirovljenika, promjene u izgledu i uvjetima rada u školskoj zgradi, novi projekti, putovanja, gostovanja…

Izražavajući pohvale i čestitajući svima koji su radili na ovom projektu, bivši ravnatelj Srednje škole Valpovo Ivan Tonković, koji je njoj proveo 36 godina radnog vijeka, s neskrivenom se zabrinutošću osvrnuo na problematiku neprestanog smanjivanja broja učenika.

- Ova škola imala je školske 1981./82. godine upisana čak 1162 učenika, a u školsku je godinu 2017./18. upisala 567 učenika, što je za čak 50 posto manji broj nego te zlatne godine. Moramo se stoga zapitati vidi li sve to netko i je li to nekome znak za uzbunu, jer ja kažem da doista jest! - upozorio je Tonković. Dodao je da mjere za poticaje u ovom segmentu izostaju, da se problem ne identificira dovoljno te da se neutemeljeno za novonastalu situaciju krivnja pripisuje školama, iako je problem znatno dublji i ozbiljniji te mu u interesu budućnosti cijele države treba i pristupati na najvišim razinama. Lidija Aničić

Najčitanije iz rubrike