Sport
TRIPUT JE TRIPUT

Boban zaključio osječki dan u Maksimiru
Objavljeno 18. travnja, 2018.
Nakon kadeta i juniora, koji su se plasirali u finale Kupa, i seniori Osijeka slavili u Maksimiru

Eto, kako čovjek da bude pametan kad je Osijek u pitanju? Utakmica u Maksimiru samo je potvrdila pravilo iz cijele ove sezone – bijelo-plavi baš znaju odigrati derbije. Pobijedili su Dinamo na njegovu terenu i potencijalno dobro zakomplicirali prvenstvo i zaključili prekrasan osječki dan na Maksimiru, u čijem su kompleksu prethodno slavili i kadeti i juniori bijelo-plavih.

Osijek se nije samo branio, tražio je igru, želio napasti i zato je pobijedio. Složilo se konačno. Od sjajno postavljene taktike i pogođenog izbora igrača. Zoran Zekić začepio je usta kritičarima. Ovaj je susret bio jasan pokazatelj njegova trenerskog talenta, a kredit ide i cijeloj momčadi, u kojoj su svi, napokon, bili spremni poginuti jedan za drugoga.

Odličan ulaz

U posljednje vrijeme već je postala tradicija da Osijek u Maksimiru odlično otvori utakmicu. Tako je bilo i ovaj put, a početna hrabrost bijelo-plavih uvijek je bila nagrađena konkretnim učinkom. Naime, ovo je bila četvrta utakmica zaredom u kojoj je Osijek protiv Dinama kao gost poveo u prvih 20 minuta! Krenuli su gosti odvažno i nakon nekoliko dobrih akcija koje nisu završile konkretnijom prijetnjom došli su u vodstvo zahvaljujući akciji istog trojca koji je prije četiri dana otvorio Istru 1961. Istina, uloge su bile malo pomiješane, ali konačni proizvod isti – pogodak. U 15. minuti začetnik je akcije bio Hajradinović, ključnu loptu odigrao je Marić za Bobana, kojem nije bilo teško iz neposredne blizine u padu pogoditi mrežu. Još pet minuta nakon što je došao u vodstvo Osijek je bio aktivan, a onda je pod pritiskom domaćina otišao u ilegalu. Od 20. minute pa do kraja poluvremena Dinamov pritisak rastao je sa svakim novim napadom, ali Osijek je uspješno odolijevao. Prvu opasnost otklonio je Milović požrtvovnim startom nakon udarca Ćorića u 20. minuti, a iz kornera koji je slijedio u skoku je najbolji bio Benković, no nije pogodio cilj. Tri minute poslije Stojanović je poslužio Ćorića, čiji udarac s 12-13 metara odlazi visoko preko vrata. U 38. minuti atraktivno je škaricama pokušao Soudani s desetak metara, ali je to otišlo poviše vrata. U završnici prvog dijela Osijek se počeo “grčevito” braniti, u 42. i 43. Malenica je bio na iskušenju. Prvo je dobro reagirao na dobar udarac Ćorića s 25 metara, a nakon toga je imao lakši zadatak, nakon udarca Gavranovića glavom. Osijek je tako izdržao veliki pritisak i na odmor otišao s minimalnom prednošću.

Malenica nije dao

Tijekom odmora su se Osječani očito resetirali, jer su u nastavku opet, kao na početku, težili igri, a ne isključivo destrukciji. Takav je pristup odgurao Dinamo od Malenice, a mirna nije mogla biti ni obrana modrih. Zato su se prijetnje domaće momčadi svele na prekide. U 51. minuti Rrahmani je iz blizine pucao glavom, nakon ubačaja Ćorića iz kornera, ali nije pogodio okvir, a u 55. minuti pokušao je Hajrović iz slobodnog udarca s 23-24 metra, lopta je išla pod gredu, a Malenica je bio na mjestu. U 57. minuti zatresla se mreža Dinama, ali pogodak opravdano nije priznat jer je strijelac Marić bio u zaleđu. Nakon te situacije s klupe Osijeka udaljen je ekonom Željko Vincek. Marić je bio vrlo agilan pa je u 63. minuti odigrao još jednu upotrebljivu loptu, ovaj put za Hajradinovića, čiji je udarac s 12-13 metara otišao pokraj vrata. Dvije minute poslije Ćorić je udarcem s ruba kaznenog prostora stavio Malenicu na velike muke, a Osijekov vratar reagirao je vrhunski i uspio skrenuti udarac, koji je išao u lijevi kut, u korner. Kako se približavao kraj susreta, Dinamo je pritiskao, ali Osijek se nije dao. Pokušavao je napasti kad je god to bilo moguće, ali nedostajalo je samo nešto više mirnoće u završnom dodavanju. U 79. minuti volejem je s ruba kaznenog prostora pokušao Soudani, no nije bio precizan, a u 82. minuti Malenica je još jednom bio na visini zadatka, kada je glavom pucao Gojak. Oba puta kod tih situacija asistent je bio Stojanović. U samom finišu Dinamo je krenuo u završni pritisak, ali je Osijek svemu odolio i treći put otkako se igra HNL slavio u Maksimiru. Drugi put mu je to uspjelo otkako na klupi sjedi Zoran Zekić.

Dalibor KELER

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme: sunčano. Teren: odličan. Gledatelja: 2451. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 7. Strijelac: 0:1 Boban (15). Žuti kartoni: Marić, Mudražija (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARKO MALENICA (OSIJEK)

dinamo

0(0)

Livaković 5,5, Stojanović 6,5, Rrahmani 5,5 (od 66. Fiolić 5), Benković 6, Sosa 5,5, Ademi 6, Doumbia 6, Soudani 6, Ćorić 6,5 (od 80. Gojak -), Hajrović 6, Gavranović 6

osijek

1(1)

Malenica 7,5, Šorša 6, Škorić 7, Milović 7,5, Barišić 6, Jambor 7, Mioč 6,5, Hajradinović 6,5 (od 70. Mudaržija -), Boban 6,5 (od 78. Bočkaj -), Lopa 6(od 46. Grgić 6), Marić 7

0:1

Hajradinović je odlično proigrao Marića, koji je došao do korner-linije i onda povratnom loptom u sredini pronašao Bobana, kojem nije bilo teško iz blizine pogoditi mrežu.

Možda ste propustili...

STUDENTSKO TAEKWONDO PRVENSTVO HRVATSKE

Dva srebra stigla na istok Hrvatske

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

Najčitanije iz rubrike