Novosti
MEĐUNARODNI SKUP

Spačvanske šume u projektu očuvanja biološke različitosti
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Na međunarodnom skupu o šumama na temu “Vrednovanje i ulaganje u biodiverzitet i usluge ekosistema za održivi razvoj” što se održava u Novom Sadu kojeg organizira ga Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu kroz projekt kojega provodi Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju. Na skupu kojeg financira ga njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj, predloženo je da se u projekt uključe i Spačvanske šume.

Kako prenose vojvođanski mediji, cilj skupa je razmjena informacija, iskustava i primjera dobre prakse iz sektora koji utječu i zavise od životne sredine i ekosistemskih usluga koje su dobrobiti što čovjeku priroda daje besplatno, a kao pilot projekt za ekonomsko vrednovanje ekosistemskih usluga uzeto je područje Bosutskih šuma, najveći kompleks lužnjačkih šuma u Europi na koji se nadovezuju Spačvanske šume pa je logično i njihovo uključivanje u projekt.

- Ovakvi projekti pokazuju kako ulaganje u životnu sredinu nije trošak, nego može donositi i profit. Ideja je da se projekat širi i u narednoj fazi pokrije cijeli teritoria u prekograničnom području, a to su Spačvanske šume u Hrvatskoj i dio Bosutskih šuma u Republici Srpskoj, odnosno BiH – rečeno je na novosadskom simpoziju.

Voditeljica projekta, Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu kaže kako se vrednovanjem ekosistemskih usluga i ulaganjem u zaštitu može doprinijeti i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, u Vojvodini i Hrvatskoj, ali i smanjenju opterećenja proračuna.M.Flego

Prilika za lokalnu zajednicu

- Lokalna zajednica može otvoriti nova radna mjesta i zaraditi. To je primjer sa stočarima koji se bave tradicionalnim svinjarstvom, žirovanjem u Bosutskim šumama. Osim što svoje proizvode mogu plasirati po višim cijenama, oni ovakvim vidom stočarstva doprinose i održavanju ekosustava. Važno je samo pronaći pravu mjeru u svemu tome kako bi se minimalizirale šteta od takvog načina pašarenja, a s druge strane da vidimo kolike su prednosti održavanja ekosustava – kaže Kristina Kujundžić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike