Novosti
NUDE I STANOVE ZA 350 EURA

Frankfurtska zračna luka otvoreno poziva radnike iz Hrvatske
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Frankfurtska zračna luka planira organizirano dovođenje radne snage iz zemalja jugoistočne Europe, pa tako i iz Hrvatske, priopćeno je u srijedu u Frankfurtu.

“Mi se želimo direktno obraćati potencijalnim radnicima u Hrvatskoj, Bugarskoj i Grčkoj da prihvate neki od poslova u našoj zračnoj luci”, rekao je Michael Mueller, direktor kadrovske službe Fraporta, tvrtke koja upravlja jednom od najvećih zračnih luka u Europi i koja je, s 81.000 zaposlenih, najveći poslodavac u Njemačkoj stacioniran na jednoj lokaciji.

Mueller je za agenciju dpa najavio kako Fraport još ovog mjeseca želi započeti informativna okupljanja u hotelima u regiji. Primat će se radnici s “minimalnim znanjem” engleskog ili njemačkog jezika.

Na taj se način želi popuniti “najmanje pet posto” sadašnjeg manjka radnika, znači, stotinjak radnih mjesta. Sljedeće bi se godine taj broj trebao znatno povećati.

Mueller je naglasio kako se ne traže samo visokokvalificirani stručnjaci nego i radna snaga potrebna za jednostavnije poslove, poput ukrcaja i iskrcaja prtljage. Početničke plaće u tom sektoru kreću se između 25 i 30 tisuća eura bruto godišnje.

Mueller je naglasio kako je svjestan da takve plaće u frankfurtskoj regiji, koja slovi kao jedna od najrazvijenijih i najskupljih regija u Njemačkoj, posebice kad je u pitanju stambeni prostor, nisu dostatne. Najavio je da će za radnike iz jugoistočne Europe organizirati jeftiniji smještaj u pansionima u okolici, a dugoročno je najavio i gradnju povoljnih apartmana u blizini zračne luke.

“Ovi stanovi ne bi smjeli doći više od 300 do 350 eura mjesečno”, rekao je direktor kadrovske službe Fraporta.

Naglasio je da cilj privlačenja radne snage iz jugoistočne Europe nije kratkoročno zaposlenje nego “trajno vezanje”.

“Nama nije cilj radnike obučavati i specijalizirati da bi oni nakon toga otišli, recimo, u Grčku”, zaključio je Mueller, koji je najavio i “integrativne” projekte poput mogućnosti spajanja obitelji.

Sindikati u frankfurtskoj zračnoj luci dali su zeleno svjetlo dovođenju radnika iz jugoistočne Europe, čime bi se “smanjio pritisak” na sada zaposlene.Hina

I sindikat u frankfurtskoj zračnoj luci dao je zeleno svjetlo dovođenju radnika iz RH

Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi